Ingen alkohol före nio i Finland

HELSINGFORS Från 1 april ändrades försäljningsreglerna för alkohol i Finland. Alkohol får inte säljas före klockan nio på morgonen, istället för såsom tidigare klockan sju. Handeln uppges vara orolig för att ändringen kan leda till aggressiva kunder.

Den ändrade morgonförsäljningen för alkohol i butiker, kiosker och bensinstationer innebär också att de kan öppna samtidigt. Stopptiden klockan 21 på kvällen gäller även framöver.

En avsikt med de nya reglerna i affärerna är att på ett tydligare sätt visa att mellanöl och cider också är alkoholdrycker. Denna åtgärd är en del i ett större program som regeringen tagit fram för att minska alkoholkonsumtionen som har ökat kraftigt sedan alkoholskatten sänktes 2004.

Samtidigt ökar också trycket på politikerna att åter höja alkoholskatt. De troliga regeringspartierna efter valet samlingspartiet och de gröna vill att den skatten genast höjs. För att konsumtionen i Finland ska kunna minskas krävs en skattehöjning med minst 10-20 procent uppger forskare till finska YLE.

Etiketter:

Annonser