Alla finska partier vill höja spritskatt

HELSINGFORS Samtliga partier i den finska riksdagen verkar vilja höja alkoholskatten, rapporterar finska Hufvudstadsbladet som hänvisar till en enkät till partiledarna. Däremot är de inte eniga gällande hur snabbt det ska genomföras eller till vilken nivå höjningen bör ske.

Det är mot bakgrund av de ökande alkoholrelaterade skadorna som partierna nu önskar en skattehöjning och det är oppositionspartierna som är mest ihärdiga. Redan när skatten sänktes våren 2004 var kristdemokraterna, de gröna och sannfinländarna motståndare.

Nu förespråkar socialdemokraterna en måttlig höjning, speciellt på starksprit. Vänsterförbundet vill justera upp skatten på starksprit till mellan den nuvarande nivån och den nivå som rådde före skattesänkningen.

Centern föreslår en höjning gällande alla dryckesslag på 5-10 procent. Svenska folkpartiet vill höja spritskatten lite, samtidigt som skatterna för milda drycker sänks. De gröna och samlingspartiet vill återgå till den gamla skattenivån som skulle innebära en snitthöjning på 44 procent och ökade konsumtentpriser på 36 procent, rapporterar Hufvudstadsbladet och Finska Notisbyrån.

Etiketter:

Annonser