Höjda alkoholskatter viktigt för Finland

HELSINGFORS En höjning av alkoholskatterna är en av de prioriterade frågorna för Finlands arbete i ministerrådet under hösten. Men Luxemburgs premiärminister Jean-Claude Juncker tror inte att någon höjning blir verklighet.

Den 1 juli tog Finland över ordförandeskapet för EU under ett halvår. En av de frågor som kommer att prioriteras i det ekonomiska samarbetet är en harmonisering av alkoholskatterna, enligt ett pressmeddelande där Finland klargör sina prioriteringar.

I ett pressmeddelandet skriver det finska ordförandeskapet: ”De nationella skattenivåerna för alkohol varierar stort mellan EU:s medlemsstater, vilket har orsakat störningar på den inre marknaden. Det är nödvändigt att harmonisera skattenivåerna i syfte att jämna ut prisnivåerna för alkohol. Finlands målsättning är att höja minimiskattenivåerna för alkohol speciellt i fråga om starka alkoholdrycker.”

Luxemburgs premiärminister håller dock inte med. I samband med ett tal i Helsingfors på tisdagen sade han enligt nyhetsbyrån FNB att han inte anser att höjda minimiskatter på alkohol är en prioriterad fråga. Han uppger sig förstå skälen för förslaget, men att det inte är troligt att det kommer att bli verklighet.

• Fotnot: Följ det finska ordförandeskapets arbete på www.eu2006.fi

Etiketter:

Annonser