EU-nej till finsk alkoholvarning

HELSINGFORS EU-kommissionen anser att det är fel att förse finska alkoholflaskor med allmänna varningstexter om alkoholens farlighet. Däremot går det bra att varna för att alkohol kan skada fostrets utveckling.

Enligt den skärpta finska alkohollagen ska alla alkoholflaskor som säljs i Finland från den 1 januari 2009 förses med varningstext:
“VARNING: Alkohol riskerar fostrets utveckling och din hälsa.“ (“VAROITUS: Alkoholi vaarantaa sikiön kehityksen ja terveytesi“).

De finska MTV3-nyheterna rapporterar att EU-kommissionen nu sagt nej till den senare delen av varningstexten, det vill säga den allmänna varningen för att alkohol kan skada hälsan. Det betyder att varningstexten nu måste formuleras om.

Själva texten beslutas av social- och hälsoministeriet, men i lagtexten står det att det dels ska vara en allmän varningstext om produktens skadliga effekter på hälsan och en kompletterande varningstext om risken för fosterskada.

EU-kommissionen menar också att Finland måste acceptera andra länders varningspraxis, så att utländska bryggerier inte ska behöva ändra sina etiketter på de drycker som exporteras till Finland.

Etiketter:

Annonser