Ny EU-dom mot svenska alkoholregler

LUXEMBURG/HELSINGBORG Svenska tidigare förbudet mot privat distansimport av alkohol är ett fördragsbrott mot EG-rätten. Det konstaterade EU:s domstol i en andra dom mot svenska staten om “nätsprit“.

Det är EU-kommissionen som drivit målet mot Sverige till domstolen som i torsdags slår fast att förbudet är ett handelshinder, rapporterar TT. Därmed gör domarna samma slutsats som i utslaget i juni i ett förhandsbesked till Högsta domstolen gällande några privatpersoner som köpt vin via nätet, det s.k. Rosengren-målet.

Domarna som kan ses som ett rejält bakslag för den svenska alkoholpolitiken att med höga skatter och kontrollerad tillgänglighet hålla nere konsumtion och skydda ungdomar, men tolkas dock av regeringen inte som helt förlorad strid.

I ett tredje utslag om näthandel med alkohol mellan EU-länder har nämligen tidigare EU-domstolen slagit fast att skatt ska betalas i det land där alkoholen ska konsumeras. Till skillnad från när privtatpersoner själva handlar och bär den över gränsen då alkoholskatt betalas i landet där den köps.

Det innebär att även om privatpersoner nu lagligt kan beställa sprit, vin och öl och låta annan transportör frakta hem den, så är kunden skyldig att betala svensk alkoholskatt på varorna. Skatteverket försöker förmå de minst 7000 kunder som tidigare distanshandlat alkohol att betala extra skatt.

Det innebär att dryckerna blir minst lika dyra som att handla på Systembolaget.

– Internethandeln är så liten att den inte ens ger utslag i statistiken, sade Anitra Steen, vd Systembolaget, på ett alkoholpolitiskt möte i Helsingborg.

Systembolaget som ökat försäljningen senaste året har nu 54 procents marknadsandel av svenskarnas alkoholkonsumtion medan näthandeln är mindre än en procent.

Samtidigt som svenska förbudet mot näthandel av alkohol tvingas bort av EU, så pågår nu ett arbete inom unionen för att kunder ska slippa betala skatt både i ursprungslandet och där de bor.

– För privatpersoner är det väldigt krångligt, ja i princip omöjligt, att få tillbaka skatten som betalats i ursprungslandet. Jag utgår från att det kommer en lösning på detta, säger Björne Sjökvist på Skatteverket till Dagens Nyheter.

Han tror dock att det kommer att dröja upp till ett par år innan man tar beslut i och lyckats lösa frågan.

Etiketter:

Annonser