Bordellhärvans flickor kräver ursäkt

STOCKHOLM Höga politiker, kändisar och beslutsfattare påstås i den s.k. bordellhärvan på 1970-talet även ha utnyttjat minderåriga flickor. I onsdags begärde två av flickorna en miljon kronor var i skadestånd av staten och en ursäkt.

Flickor som ej fyllt 15 år och som placerats på statliga ungdomshem skjutsades till Stockholm och utnyttjades sexuellt i utbyte mot pengar och droger. Arrangör var den s.k. bordellmamman och kunder var höjdare i samhällsapparaten.

Så låter anklagelserna i en delvis undanskymd del av den härvan som varit politiskt sprängstoff i tre decennier. Skadeståndsansökan har nu lämnats till justitiekanslern för bedömning.

I onsdags morse trädde en av kvinnorna fram tillsammans med sin advokat.
– Statens svek mot flickorna har fått till följd ett psykiskt lidande som alltjämt plågar dem och har deformerat deras liv, sade enligt SR Ekot advokaten Niclas Karlsson, som företräder kvinnan och hennes kusin.

Och advokaten fortsatte:
– När personer i ledande ställning och ansvarig position istället själva begår övergrepp, och staten, med kännedom om detta, blundar och vänder flickorna ryggen, då är statens skam och ansvar för att söka ställa tillrätta, som allra störst.

I den affär som 1976-1977 briserade har genom åren flera höjdare utpekats som kunder hos bordellmamman Doris Hopps flickor. Flera av mötena skedde på hotell i Stockholm och i en lägenhet på Ruddammsvägen (se bild).

En av de utpekade kunderna, dåvarande justitieminister Lennart Geijer (s), ansågs av säkerhetspolisen som säkerhetsrisk då även exempelvis polska agenter brukade besöka bordellmamman. Men den promemoria som förre rikspolischefen Carl Persson skickade till statsminister Olof Palme hemlighölls och förnekades.

När journalisten Peter Bratt på Dagens Nyheter avslöjade härvan 1977 så dementerade Olof Palme ihärdigt och DN fick be om ursäkt och betala skadestånd. Efteråt visade det sig att Bratt i de flesta stycken hade haft rätt.

Andra namn på listan över kunder som nämnts var bland andra centerledarna Torbjörn Fälldin och Olof Johansson, idag styrelseordförande i Systembolaget. De har återkommande avfärdat det som rent skvaller och osanning.

I onsdags lästes upp en lista över fler namn på kända personer som skulle ha besökt de båda flickorna som då var 14-15 år. Den på 1970-talet utredande polisen Ove Sjöstrand bekräftade på presskonferensen att namnen fanns med i utredningen och hur han fått lyssna på Säpos telefonavlyssningar mellan bordellmamman och hennes kunder.

Bordellmamman dömdes till två års fängelse för koppleri, men de kända kunderna slapp vittna vid rättegången. Den enda kund i affären som dömdes för otukt med unga flickor var journalisten Sigvard Hammar.

Även om sexköp då inte var straffbart och eventuella andra brott nu preskriberats, så anser kvinnorna sig ha utnyttjats i tonåren. Och att staten istället för att utreda affären istället medverkat till att försöka mörklägga den.
– Vi har blivit bortglömda och det har tystats ner hela tiden. Jag vill gå ut med det här nu, sade en av kvinnorna vid presskonferensen.

• I boken “Makten, männen, mörkläggningen“ (Vertigo Förlag 2004) av Deanne Rauscher och Janne Mattsson berättas ingående om bordellhärvan/Geijeraffären.
Där framgår att tidsandan då var annorlunda. Långt gångna politiska förslag fanns om att sänka åldersgränsen för sex med barn från 15 till 14 år, att begrepp som “grovt koppleri“, incest och otukt helt skulle tas bort.

Om huruvida en liknande bordellhärva och mörkläggning skulle kunna inträffa idag skriver författarna i efterordet:
“Kanske inte: dagens medier är inte lika politiserade som dåtidens. Ändå förblir mycket dolt. Eliten tar sig friheter och granskarna vänder alltför ofta bort blicken. Men tiden hinner alltid ifatt dem.“

Etiketter:

Annonser