JK avslår skadestånd i bordellhärvan

STOCKHOLM Det förekom fel från rättsväsendets sida i utredningen av den s.k. bordellhärvan på 1970-talet och misstankarna om otukt med barn borde ha drivits längre. Trots slutsatserna så avslår justitiekanslern två kvinnors begäran om skadestånd från staten med hänvisning till att alltför lång tid förflutit.

– Jag har beslutat att avslå begäran om skadestånd från staten och det beror på att anspråket är preskriberat, alltså för gammalt. Jag gör bedömningen att det i och för sig har förekommit fel från rättsväsendets sida, säger JK, Göran Lambertz till SR Ekot.

Trots promemorior, artiklar och böcker så har bordellhärvan kringgärdats av rykten om mörkläggning. Men i höstas steg två kvinnor, Eva Bengtsson och hennes kusin, fram och begärde en miljon kronor var i ersättning och en ursäkt från staten för händelser de var inblandade i för drygt 30 år sedan. De var då bara 14 respektive 15 år och placerade på statliga ungdomshem, men kunde åka iväg och utnyttjas sexuellt av höga beslutsfattare och kändisar.

Unga utsatta som samhället skulle skydda utnyttjades och fick pengar till alkohol och andra droger av sina kunder. Dåvarande rikspolischefen larmade regeringen och pekade ut justitieminister Lennart Geijer som en säkerhetsrisk och att han liksom flera andra namngivna personer påstods återkommande gick till prostituerade.

Det var vid den tiden inget brott, men däremot att utnyttja minderåriga var otukt med barn och förförelse av ungdom. Men Göran Lambertz kommer i sin skyndsamma utredning fram till att det har gått för lång tid.

“Eva Bengtssons och hennes kusins anspråk är preskriberade. Det kan inte anses stå klart att det begicks allvarliga fel mot henne eller kusinen. Justitiekanslern har då inte skäl att avstå från att åberopa preskription. Skadeståndsanspråken ska därför avslås“, skriver JK i beslutet.

Eva Bengtsson som lidit av händelserna på 1970-talet i hela sitt vuxna liv mottog beskedet i tisdags om JK:s beslut.
– Jag var inställd på avslag. Sedan ville jag naturligtvis ha en ursäkt från någon som var inblandad. För jag har hela mitt liv trott att det är mitt fel och att det mig det var fel på. Men nu när jag har blivit äldre inser jag att det inte alls är mitt fel. Jag har inte gjort något fel, säger hon till Ekot.
Hon tänker ändå fortsätta att försöka få upprättelse och hoppas att männen som utnyttjade henne ber om ursäkt innan de dör.

Justitiekanslern har inte brytt sig om att ta reda på vilka makthavare som flickorna utnyttjades av eller undersökt polisens utredning för att kolla om åklagarnas bedömningar var rimliga. Däremot finner han inget stöd för att det förekom otillbörliga påtryckningar mot åklagarna.

De anmälande två kvinnornas möjlighet att nu gå vidare är begränsade. De skulle kunna begära ersättning av nåd, ex gracia, vilket är ovanligt. Men justitieminister Beatrice Ask har redan låtit hälsa att det inte kommer att ske.

Politiska partier av olika kulör bedöms ha föga intressen att kräva vidare utredning enär lång tid gått och både borgerliga och socialdemokratiska partivänner kan löpa risker att hängas ut.

Vänsterpartisten Alice Åström anser dock att bordellhärvan borde redas ut en gång för alla. Att gamla misstag inom rättsväsendet bör ventileras för att vara säker på att man kontinuerligt försöker skapa ett rättssäkert system.

• Fotnot: Läs hela JK-beslutet i bordellhärvan.

Etiketter:

Annonser