Fyra unga fälls i Riccardo-målet

STOCKHOLM Domarna i Kungsholmsmålet efter 16-årige Riccardos död. Tre mordåtalade tonåringar döms av Stockholms tingsrätt för grov misshandel och vållande till annans död till tre års sluten ungdomsvård. En annan pojke fälls för anstiftan till misshandel medan en femte åtalad frias helt.

Tingsrätten skriver i domen som blev offentlig i måndags att det saknar betydelse vem av ungdomarna som utdelade det dödande slaget eller sparken och att åtalet därför ska bifallas.

Rätten anser det klart att pojkarnas avsikt var att misshandla Riccardo, men att det inte kunnat fastställas att avsikten var att döda honom varför ingen döms för mord.

Tre av pojkarna, som alla är 16 år, ska sammanlagt betala 286 000 kronor i skadestånd till Campogianis familj och dödsbo.

Försvaret ansåg under tingsrättsförhandlingarna att det inte gick att bevisa vem som gjort vad och att därför åtalen inte skulle bifallas. Enligt rättsläkaren hade Riccardo utsatts för grovt och upprepat våld.
Minst en av de dömda pojkarnas advokat avser att överklaga domen varför fallet med stor säkerhet kommer att tas upp i hovrätten.

Misshandeln inträffade natten mot 6 oktober i samband med en födelsedagsfest i centrala Stockholm där mycket alkohol förekom. Riccardo Campogiani misshandlades så svårt att han någon dag senare avled av skall skador. Händelsen ledde till stora manifestationer mot ett växande grovt våld i ungdomsmiljöer.

Etiketter:

Annonser