Lägre straff i Riccardo-målet

STOCKHOLM Straffen mildras för tre av de fyra tonårspojkar som åtalats för dödsmisshandeln av 16-årige Riccardo Campogiani på Kungsholmen i Stockholm.

Tre av pojkarna som dömts till tre års sluten ungdomsvård för grov misshandel och vållande till annans död fick straffet kortat ett år. Den fjärde åtalade pojken frikänns liksom i tingsrätten, rapporterar flera medier.

Tonårspojkarna ska dessutom betala sammanlagt 286 000 kronor i skadestånd till Riccardos familj och dödsbo. Åtalet mot en femte pojke som dömdes för anstiftan till misshandel i tingsrätten ogillas i hovrätten.

Hovrätten tycker att själva förloppet gick snabbt och att flera av vittnena har personliga relationer och att det funnits anledning att bedöma deras berättelser med viss försiktighet. Rätten slår samtidigt fast att brotten är mycket allvarliga och hade lett till långa fängelsestraff om pojkarna varit vuxna.

Försvarsadvokat Leif Silbersky som försvarat en av pojkarna säger till Aftonbladet att det är glädjande att straffet omvärderats och att ingen fälls för mord. Men han är besviken över att även hovrätten lägger ett kollektivt ansvar för det som hänt på de dömda.

Några av pojkarna har både före och efter händelsen gripits för andra bråk.

• Misshandeln inträffade natten mot 6 oktober i samband med en födelsedagsfest i centrala Stockholm där mycket alkohol förekom bland de unga deltagarna. Riccardo Campogiani misshandlades så svårt på gatan att han någon dag senare avled av skallskador. Händelsen ledde till flera manifestationer mot våld i ungdomsmiljöer.

Etiketter:

Annonser