Tonåringar åtalas för mord på Riccardo

STOCKHOLM I fredags kom åtalen efter dödssparkarna mot Riccardo Campogiana, 16 år, i oktober på Kungsholmen i Stockholm. Han mördades menar åklagaren och åtalar fyra tonåringar för mord, alternativ grov misshandel och vållande till annans död. En femte person åtalas för misshandel och anstiftan till grov misshandel.

De jämnåriga pojkarna misstänks ha sparkat och slagit ihjäl 16-åringen utanför en festlokal. Åklagare Jens Nilsson ger dem kollektivt skulden. Menar att det är svårt att veta vem som gjort vad, men anser att de agerat i samförstånd och “visat särskilt hänsynslöshet eller råhet“.

De åtalades försvarsadvokater anser det förvånande att pojkarna misstänks för mord och anklagas kollektivt.

De misstänkta menar att den avlidne knuffat och hotat en med en flaska och att påföljande bråk gick över styr. En av de åtalade 16-åringarna har i förhör berättat att det var stökigt på festen.

En obduktion visar att Riccardo Campogiana avled dagen efter överfallet till följd av sparkar mot huvudet. En femte person åtalas för att ha uppmanat de övriga att “flyga på och ta honom“.

Åklagaren har i dagsläget ett nyckelvittne, 14 vittnen från festen och en granne som sett misshandeln från sin bostad. Det finns även blod på två at det åtalades kläder, enligt Aftonbladet.

Två av de misstänkta har varit placerade på ungdomshem under utredningen, en 16-åring sitter ännu häktad.

• Dådet väckte avsky i hela landet och antivåldsmanifestationer ordnades på flera platser i landet, omkring 10000 samlades i Kungsträdgården i Stockholm.

Cirka 35 journalister väntade på åtalet som lämnades klockan elva i fredag till Stockholms tingsrätt. Få har ställt frågor om alkoholens roll och andra bakomliggande orsaker till ungdomsvåld.

“Tänk om vi la ner lika mycket energi på att beskriva våldets orsaker och verkan, på att skildra socialtjänsten, skolan och föräldrarnas roll i dagens samhälle?“ skriver DN-reportern Ulrika By i sin blogg.

Rättegången inleds nästa fredag.
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2672

Etiketter:

Annonser