Ansvaret för missbruksvård ska utredas

STOCKHOLM Ansvaret för missbruks- och beroendevård kan komma överföras från kommuner till landstingssjukvården. Idag varierar kvalitén på missbruksvården mycket och saknar ofta fungerande vårdkedjor. I ett åtgärdspaket som regeringen lägger fram idag aviseras även ny lagstiftning.

I Sverige finns omkring 100 000 grava missbrukare av alkohol eller narkotika. De flesta behöver stöd i form av missbruksvård för att bli drogfria.

– Men den enskilde missbrukaren får idag kämpa för att få det stöd och den rehabilitering som behövs. Och när missbruksvård väl ges är den inte sällan fragmentarisk och utan fungerande vårdkedjor. Ibland avgör bostadsorten möjligheterna att få den hjälp som behövs. Så kan det inte få fortsätta, skriver folkhälsominister Maria Larsson (kd) i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Senare idag presenterar hon regeringens nya strategi för utveckling av missbruksvården på en presskonferens.

I debattartikeln pekar hon på undersökningar som visar brister och stora regionala skillnader i både kommuners och landstingens sätt att tillgodose patientgruppens behov. Bland annat är programmen med ersättningsmedel för opiatberoende mycket skiftande i landet.
Och personer med både missbruksproblem och psykisk ohälsa riskerar att hamna mellan stolarna när de bollas runt mellan socialtjänsten, psykiatrin och beroendevården.

Regeringen avsätter i år 28 miljoner kronor för att förbättra kunskaperna ute i kommuner och landsting och förbättra gemensamma insatser och prioriteringar. Samtidigt anslås de närmaste åren 40 miljoner kronor till Socialstyrelsen och länsstyrelserna för att skärpa tillsynen av missbruksvården. Målet är att alla behandlingshem och vårdhem för missbrukare ska granskas, därtill ett brett urval av verksamheter för öppenvård.

Målet med åtgärdspaketet i missbruksvården är förbättrad kvalité, ökad likvärdighet och ökad tillgång till insatser för de som idag har svårt att få hjälp med sina vårdbehoven.

Men i artikeln nämner folkhälsoministern inget om utökad vårdgaranti för missbrukare, sanktionsmöjligheter för de kommuner och landstinger som inte uppfyller kraven eller utökade resurser i beroendevården. Idag sparar många kommuner in på dyrare institutionsplatser och väntar längre med insatser i den öppenvården.

Istället ska en ny utredning tillsättas för att se över ansvaret mellan myndigheterna och där hon inte utesluter ny lagstiftning.

Etiketter:

Annonser