Ungdomstjänst efter Rödeby-tragedin

KARLSKRONA Mopedgänget av ungdomar som trakasserat en familj i Rödeby utanför Karlskrona som ledde till tragedin när en man sköt ihjäl en tonåring fick i fredags sina domar. Fyra döms till ungdomstjänst i 20-25 timmar och den pådrivande 17-åringen till skyddstillsyn.

Samtliga fem, mellan 15-17 år, döms av Blekinge tingsrätt för hemfridsbrott, medan 17-åringen även döms för olaga hot och ofredande för att ha hotat mamman i familjen med en träpåk. Däremot frias han från åtal om dödshot mot familjens son via telefon, vilket inte anses styrkt.

Han döms till fortsatt skyddstillsyn, som efter ett tidigare brott nu förlängs i sex månader. Alla ungdomarna ska också betala skadestånd till familjen, rapporterar flera medier.

Det var natten till den 6 oktober som trakasserierna som pågått lång tid, särskilt mot familjens något utvecklingsstörda pojke, kulminerade med att en 15-åring sköts till döds och 17-åringen skottskadades. Både socialtjänst och polis hade flera gånger tidigare kontaktats om mobbing.

Det var den 50-årige familjefadern som i panik sköt skotten mot tonåringarna som på natten åkt till gården för att “skrämmas“ med basebollträn och andra tillhyggen. Detta som en hämnd för att en bekant till familjen tidigare på dagen hade slagit en i gruppen och uppmanat dem att låta familjen vara i fred.

Mopedgänget hade stärkt sig med öl under kvällen innan de åkte ut till gården anförda av 17-årige pojken. Där spårade hoten ur och mannen rusade ut och sköt de dödande skotten. Mannen hade druckit whisky tidigare på kvällen för att lugna sig mot oro och psykiska besvär.

Mannen har suttit häktad misstänkt för mord och mordförsök. Efter rättegången mot honom, som avbröts en tid för olika psykiatriska utredningar, så släpptes han oväntat i onsdags fri i väntan på sin dom den 7 maj.

Han har bedömts psykisk sjuk den aktuella kvällen, men frågan är om han var medveten om vad han gjorde. Något som påverkar om han döms till fängelse eller vård. Flera jurister tror att sannolikheten för fängelsestraff nu minskat i och med frigivningen.

50-åringen valde att direkt skriva in sig på en frivillig psykiatrisk mottagning i väntan på domen, enligt hans bror.
– Det är sorgligt alltsammans, men varför ingrep inte myndigheterna tidigare efter alla anmälningar? Visst var det min bror som höll i vapnet, men det är flera andra som under lång tid laddat bössan, säger han till TV4.

Etiketter:

Annonser