Pappan frikänd efter Rödeby-dådet

KARLSKRONA Det blev friande dom för den 50-årige pappa som sköt ihjäl en 15-årig pojke och skadade en 17-åring i Rödeby. Blekinge tingsrätt anser att mannen var i ett sådant psykiskt tillstånd att han inte insåg konsekvenserna av sitt handlande.

Därför ansåg den eniga rätten att åtalet för mord skulle ogillas.
Inget skadestånd ska heller betalas ut till den skottskadade pojken eller till den ihjälskjutne pojkens familj.

Det var natten till den 6 oktober som trakasserierna från ett mopedgäng kulminerade mot en familj som bodde avsides utanför Rödeby. Fadern vaknade, uppfattade hoten från de ölpåverkade tonåringar som “ville bara skrämmas“ och avlossade de förödande skotten med ett hagelgevär.

Två rättspsykiatriska undersökningar har kommit fram till att 50-åringen led av allvarlig störning den aktuella kvällen. Domaren Pia Johansson menar att han mannen inte kan ställas till svars för sina handlingar, men rätten finner inte att han ska dömas till vård. Hon understryker i en intervju i SVT Aktuellt att den unika domen inte ska tolkas som att värnrätten har utvidgats.

Den friande domen kommer att överklagas av både chefsåklagaren och den ihjälskjutne 15-åringens familj, rapporterar flera medier. Polis bevakar mannens gård efter att hot framförts efter rättegången.

I slutet av april dömde tingsrätten fem av pojkarna i mopedgänget som är 15-17 år för hemfridsbrott. Fyra av dem dömdes till ungdomstjänst och en pådrivande 17-åring som även döms för olaga hot och ofredande till skyddstillsyn.

Etiketter:

Annonser