Socialnämnd kritiserad efter Rödebydramat

KARLSKRONA Länsstyrelsens i Blekinge riktar kritik mot socialnämnden i Karlskrona för att inte ha agerat mer efter flera anmälningar om den 17-årige gängledaren i Rödebydramat.

Länsstyrelsen anser att socialnämnden var alltför passiv vid särskilt tre tillfällen före tragedin i oktober ifjol då en familjefar sköt ihjäl en 15-åring och skottskadade 17-åringen som trakasserade familjen utanför Rödeby.

I mars förra året skrevs 17-åringen ut från ett ungdomshem efter att ha begått nya brott. Han flyttade till sina morföräldrar och socialen lade ner ärendet eftersom man fått uppgifter om att pojken fick hjälp av barnpsykiatrin.
Men familjen fick inget stöd och pojkens mamma var kritisk till att ärendet lades ner.

Vid två andra tillfällen beslutades att ingen utredning skulle inledas trots att man inte talat med tonåringen. Detta trots att en fältarbetare i september larmat om att 17-åringen trakasserade Rödebyfamiljen och en polisanmäldes gjordes som nådde socialen. I det andra fallet anmälde en skolkurator att det åter var stora problem med 17-åringen.

Länsstyrelsen är kritisk till att ingen utredning inleddes av socialen.
”Härigenom missade man en möjlighet att få mer kunskap om trakasserierna mot sonen i den utsatta familjen vilka var en del i den anmälan fältsekreterare gjorde”, skriver länsstyrelsen.

Tidigare i våras gjorde socialnämnden en egen internutredning om sitt agerande och fann inte att några fel begåtts. Trots länsstyrelsens kritik blir det inte några följder för socialnämnden, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

Etiketter:

Annonser