Alkotest obligatoriskt på franska barer

PARIS Alla utskänkningsställen som har öppet till minst två på natten i Frankrike måste installera elektroniskt alkotest för gäster som vill kontrollera sin promillehalt. Det avser regeringen besluta efter många dödsolyckor i trafiken.

Under den gångna långhelgen rapporteras många olyckor och 15 döda i trafiken. Flera av olyckorna tros vara alkoholrelaterade, många fransmän sätter sig ofta bakom ratten efter att ha tagit några glas.

Därför meddelar nu miljöminister Jean-Louis Borloo att han och hälsominister Roselyn Bachelot ska presentera en förordning som ska börja gälla från i sommar. Avsikten är att det blir obligatoriskt för nattöppna barer, klubbar och dansställen att erbjuda gästerna alkotest innan de lämnar stället och kör hem.

Inom nöjesbranschen är meningarna delade om förslaget, några är positiva och andra är förtretade.

– Vi har precis fått utstå rökförbud, kamp mot alkoholism och mot oljud. Nu lägger man ytterligare sten på bördan. Jag tror att man vill stänga de här utskänkningsställena, det är skandal, säger Bernard Quartier, ordförande i den nationella riksförbundet för kaféer, brasserier och diskotek, till Le Figaro, rapporterar TT.

Etiketter:

Annonser