Insatser för en bättre missbruksvård

Situationen inom missbruksvården är problematisk. Men regeringen genomför nu en mängd insatser för att uppnå de övergripande målen: förbättrad kvalitet, ökad likvärdighet och ökad tillgång. Det skriver folkhälsominister Maria Larsson tillsammans med alliansens ledamöter i riksdagens socialutskott.

Alkohol- och narkotikamissbruk är ett allvarligt folkhälsoproblem som drabbar den missbrukande personen, men också hans eller hennes familj. Missbruket får även samhälleliga konsekvenser i form av brottslighet, sociala problem och utanförskap.

Mycket mer måste göras för att personer med ett alkohol- och narkotikamissbruk ska få den vård som ofta behövs för att kunna leva ett drogfritt och värdigt liv. Men det är många gånger svårt att få vård och behandling för sitt missbruk idag. Och när vård väl ges är den långt ifrån alltid organiserad i fungerande vårdkedjor. Kvalitén på vården är mycket varierande.

Situationen inom missbruksvården är problematisk, men det finns ändå omständigheter som talar för att kvalitetsbristerna kan åtgärdas.

Inom socialtjänsten och inom hälso- och sjukvården finns ett stort intresse av att utveckla en kunskapsbaserad missbrukarvård. Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för missbrukarvården, som ger ett bra stöd i form av kunskap om vilka metoder och tekniker som är mest effektiva. Alliansregeringen har mot denna bakgrund vidtagit åtgärder för att förbättra missbrukarvård.

En strategi för utveckling av missbrukarvården har beslutats. Strategin anger inriktningen för de närmaste två åren och specifika insatser under 2008. Strategin pekar ut hur de av riksdagen antagna alkohol- och narkotika handlingsplanernas mål och intentioner ska uppnås.

Lagstiftningen som styr missbrukarvården ska också ses över. En utredning ska ta ställning till hur kommunernas och landstingens ansvar kan tydliggöras. Ny kunskap om vård- och behandlingsformer, behoven av samverkan och samarbete mellan olika vårdgivare och värdet av att sätta brukaren och hans eller hennes behov i centrum ställer krav på en lagstiftning som förmår skapa goda förutsättningar för en önskvärd utveckling.

Målet är rätt insats från rätt vårdgivare vid rätt tidpunkt.

Parallellt med strategin och utredningen har en överenskommelse träffats mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om gemensamma insatser och prioriteringar för missbruks- och beroendevården. Målet är en förbättrad kunskapsutveckling inom området med hjälp av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevården. I år avsätts 28 miljoner kronor för detta ändamål.

Regeringen ger också Socialstyrelsen och länsstyrelserna i uppdrag att under 2008–2010 gemensamt genomföra en fördjupad tillsyn av missbruks- och beroendevården i hela landet. För detta ändamål avsätts sammanlagt 40 miljoner kronor

Regeringen vill öka individen valfrihet, självbestämmande och delaktighet inom hela välfärdsområdet. Det gäller även inom missbrukarvården. Genom större valfrihet och därmed ökat inflytande kan brukaren att få en insats som är mer individanpassad och utformad utifrån hans eller hennes behov. Ett förslag till en ny lag – Lag Om Valfrihetssystem (LOV) – bereds inom regeringskansliet. Lagen gör det möjligt för kommuner och landsting att fullgöra sina uppdrag på annat sätt än att bedriva verksamhet i egen regi eller genom upphandling.

Regeringen genomför nu en mängd insatser för att uppnå tre övergripande mål: förbättrad kvalitet, ökad likvärdighet och ökad tillgång till insatser för grupper som har svårt att få sina vårdbehov tillgodosedda.

Vi vill utveckla samhällets stöd och hjälp, så att fler kan få kvalificerad och kunskapsbaserad vård.

Av:
Maria Larsson (kd), äldre- och folkhälsominister
Kenneth Johansson (c), ordförande riksdagens socialutskott
Cecilia Widegren (m), ledamot riksdagens socialutskott
Tobias Krantz (fp), ledamot riksdagens socialutskott
Chatrine Pålsson Ahlgren (kd), ledamot riksdagens socialutskott

Etiketter:

Annonser