Öppen jämförelse av missbruksvård

STOCKHOLM Missbruksvårdens kvalitet och effektivitet ska bättre bedömas i framtiden. Detta genom att redovisa öppna jämförelser av olika aktörer.

Regeringen har beslutat att ge Socialstyrelsen 1,5 miljoner kronor för att införa sådana jämförelser som ska finnas tillgängliga i en nationell databas senast i juni 2009.

Att säkerställa att missbruksvården är av god kvalitet, effektiv och jämlik framhålls.
– I dag råder dock brist på statistik och kunskap om vilka resultat som åstadkoms. Öppet redovisad statistik är avgörande för en kunskapsbaserad styrning och utveckling av missbruks- och beroendevården, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson i en kommentar.

I torsdags inbjöd hon företrädare för Sveriges kommuner och landsting, myndigheter, forskare och frivilligsektor till en konferens om utvecklingen inom missbruksvården. Avsikten var även att informera om det pågående arbetet och den nya utredning om beroendevården.

Regeringens utredare, förra landshövdingen Gerhard Larsson, presenterade målet med utredningen som ska vara klar 2011 och då, oavsett vilken regering som sitter, utmynna i en ny lag.

– Det är en mycket angelägen fråga som det är på tiden att man gör något åt, säger Gerard Larsson till Drugnews.
– Vad det handlar om är att implementera alla vårdande myndigheter, som kriminalvården, socialtjänsten, kommuner och landsting, i en kedja där de genom lagstiftning tvingas till en geografisk och kvalitetsmässig god- och likvärdig vård, sade han.

Förutom Maria Larsson deltog också vid konferensen bland andra Jan Blomqvist, professor vid Sorad på Stockholms universitet, som talade om evidensbaserad missbruksvård. Och Gunborg Brännström, projektledare SKL, redogjorde för överenskommelsen mellan staten och SKL om missbruksvård.

Detta för att få ut socialstyrelsens nya riktlinjer, bland annat utökat samarbete mellan de olika vårdgivarna för att patienter inte ska hamna mellan stolarna. Nyligen utsågs de sju län som blir först ut att började det arbetet, inom två år ska hela landet delta.

Etiketter:

Annonser