KF samarbetar med vinhandlare

STOCKHOLM KF Stockholm planerar att samarbeta en vinhandlare så att det ska vara möjligt att beställa vin för hemleverans samtidigt som man beställer matvaror.

Det är KF:s satsning på näthandel som ska kopplas samman med en leverantör av alkohol. Samtidigt som kunden beställer matvaror ska det vara möjligt att beställa vin. Det är dock inte KF som säljer vinet. Genom att det handlar om distanshandel med ett företag som har lagret inom EU men utanför Sverige kan företaget kringgå Systembolagets monopol.

Någon leverans på dagen är det dock inte tal om. Enligt tidningen Privata Affärer har vinbolaget sitt lager i Hamburg. Det blir inte heller särskilt billigt – förutom svenska alkoholskatter och moms tillkommer kostnaden för hemtransporten.

KF får kraftig kritik från nykterhetsorganisationen IOGT-NTO för sitt agerande

– Med tanke på konsumentkooperationens grundläggande värderingar är det minst sagt stötande att KF nu bygger upp en verksamhet som i grunden bidrar till att underminera den restriktiva alkoholpolitiken, således även riskerar folkhälsan säger IOGT-NTO:s förbundsordörande Sven-Olov Carlsson i ett pressmeddelande.

Också Systembolaget är kritiskt till KF:s samarbete med vinföretaget.

– Vi tycker att det är trist att konsumentkooperationen ska börja marknadsföra alkohol. Tidigare har KF och Konsum haft ett folkhälsoansvar. Det verkar det nu som om man går ifrån, säger Systembolagets presschef Björn Rydberg till Ekot.

Etiketter:

Annonser