Chockökning av kvinnliga alkoholister

ÖSTERSUND Alkoholismen har ökat betydligt i Sverige efter EU-anpassningarna. Störst är ökningen bland kvinnor, där alkoholismen ökat 50 procent medan ökningen bland män är 25 procent åren 2003-2007, enligt en ny rapport från Folkhälsoinstitutet.

Sammantaget har antalet kvinnliga alkoholister ökat på fyra år från omkring 65 000 till 100 000 och antalet manliga alkoholister från 135 000 till 165 000. Den omfattande rapporten av Folkhälsoinstitutet grundas bland annat på studier de aktuella åren i tolv av landets kommuner.

Sifforna motsvaras ganska väl av redogörelser från sjukvården om ökat antal personer som söker hjälp för drogproblem. Nya grupper patienter söker behandling – yngre i 30-årsåldern, medelålders kvinnor – och kan berätta om en radikalt ändrad dryckeskultur där alkohol intar en allt större plats i sociala livet.

En orsak till ökningen är att alkohol blivit billigare och mer lättillgänglig. Detta som en följd av sänkta alkoholskatter, ökad privatinförsel och näthandel samt förlängt öppethållande på Systembolaget och fler krogar med serveringstillstånd. Det skriver docent Sven Andreasson, överläkare vid Beroendecentrum Stockholm samt chef för alkohol- och narkotikaavdelningen på Folkhälsoinstitutet, i en artikel på Dagens Nyheters debattsida .

Sverige misslyckades med att försvara sin socialt motiverade restriktiva alkoholpolitik vid medlemsinträdet i unionen. EU-anpassningen av alkoholpolitiken har inneburit att kommersiella aktörer nu fått ett betydande utrymme, fortsätter Andreasson.

Alkoholskadorna fortsätta att öka i landet, även om den totala konsumtionen börjat planat ut. Bland annat ökar alkoholförgiftningar och alkoholrelaterat våld och trafikolyckor, enligt rapporten.

En polarisering och ökad ojämlikhet i hälsa märks också i alkoholens spår. Även om nu många dricker mindre och tagit till sig av förebyggande budskap och insater, så leder den ökade tillgängligheten på alkohol till att sårbara grupper såsom högkonsumenter och utsatta ungdomar dricker ännu mer.

Etiketter:

Annonser