Fler unga läggs in för drogmissbruk

STOCKHOLM Fler unga vårdas på sjukhus för drogmissbruk, visar ny statistik från Socialstyrelsen. Tre gånger fler i åldersgruppen 15-24 år vårdades ifjol för alkoholproblem och hela fem gånger fler för narkotikamissbruk jämfört med för 20 år sedan.

Överlag blir svenskarna friskare, lever längre och vårdas mindre i slutenvården, många patienter har även flyttats över till öppna vården eller sköter själva del av sin behandling. Ifjol vårdades 791 000 patienter på sjukhus, vilket är 84000 färre än för 20 år, visar Socialstyrelsens sammanställning ur patientregistret.

Men det finns sjukdomsgrupper som ökat senaste åren på sjukhus, det är bland annat kronisk njursvik, akut hjärtinfarkt och alltså missbruksbehandling av unga. I det senare inräknas inte akutbesök som räknas som förgiftningsfall. Utan mer psykiska störningar där droger anses vara huvuddiagnos, ibland tillsammans med psykoser och andra psykiska besvär.

Ifjol vårdades 2371 unga människor för sjukdomar i huvudsak orsakade av alkohol och 2659 unga för besvär där narkotika var främst förklaring. Däremot har alkoholrelaterade sjukhusintag av män minskat senare år, men ökat bland kvinnor. Totalt vårdades ifjol drygt 15000 personer för alkoholrelaterade psykiska sjukdomar och beteendestörningar och uppåt 7000 personer för narkotikarelaterade sjukdomar, enligt studien.

Orsaken är att konsumtionen av alkohol och narkotika ökat bland de unga vuxna, menar alkoholläkaren Sven Andreasson på Folkhälsoinstitutet. FHI har i en annan rapport även pekat på att antalet kvinnliga alkoholister ökar med 50 procent de senaste fem åren.

– Det är ett uttryck för det politiska misslyckandet att försvara den svenska restriktiva alkoholpolitiken. Alkohol har blivit mer lättillgängligt och billigare och det gäller även narkotika, säger Andreasson (bild) till Svenska Dagbladet.

• Senare år har andelen skolelever i enkäter som prövar droger sjunkit, trenden bröts dock i år och visar att narkotika och alkohol åter ökar bland 15-16-åriga pojkar. I marginaliserade grupper ökar intensivt berusningsdrickande och narkotikamissbruk.

• Fotnot: Socialstyrelsens rapport Sjukdomar i sluten vård 1987-2007 (pdf-fil, 73 sidor).

Etiketter:

Annonser