Barnmorskor fortsätter avråda för alkohol

STOCKHOLM De flesta barnmorskor och distriktsköterskor fortsätter att helt avråda blivande eller nyblivna mammor från alkohol under amningsperioden. Detta trots Livsmedelsverket nya råd att mindre mängder alkohol inte skadar barnet.

Det är Sveriges Radios lokala kanaler som under hösten frågat barnmorskor och distriktsköterskor i åtta län. Av de 500 som svarat så säger åtta av tio att de fortsätter att rekommendera nolltolerans mot alkohol vid amning.

“Är det tillåtet att dricka lite grann så kan det lätt bli lite mer“, “Det ger ett utrymme för föräldrarna att tolka det så som att det är helt okej“, “Man kan ju få ett annat beteende när man har druckit alkohol så därför tycker jag att det är viktigt att man även har nolltolerans där“, är några kommentarer från de tillfrågade.

Det var efter nya studier som Livsmedelsverket i våras beslutade att ändra de tidigare råden. Forskningen visade inte att alkohol i måttliga mängder, ett par glas vin eller motsvarande någon eller ett par gånger i veckan, innebär inte någon medicinsk risk för det ammande barnet.

Men barnmorskor och distriktsköterskor fortsätter alltså överlag att rekommendera nolltolerans för kvinnor som ammar. Flera anser att verket nya råd inte ger en helhetsbild.
– Det blir en onyanserad bild, att man inte tar med de andra aspekterna av vad som händer när man dricker alkohol. Risken är att man inte är lika skärpt och inte uppfattar barnets signaler på det sättet man ska, säger barnmorskan Carina Eidergren i Mullsjö till Sveriges Radio.

Livsmedelsverket är kritisk till att barnmorskor inte följer de nya råden. Men håller med om att hur moderns beteende och förmåga påverkas att kunna ta hand om sitt barn om hon druckit har man inte tagit hänsyn till. Det är andra myndigheters sak att råda om, uppger en representant för verket i P1 Morgon.

• Fotnot: i Livsmedelsverkets nya kostråd till gravida och ammande står numer: “Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin eller motsvarande 1-2 gånger i veckan. Den mängd alkohol som barnet kan få i sig med bröstmjölken är mycket liten.“
Däremot rekommenderas fortsatt avhållsamhet under graviditeten. Man hänvisar även till att ta del av Folkhälsoinstitutets råd.

Etiketter:

Annonser