”OK med alkohol vid amning”

UPPSALA I förslag till nya kostråd för ammande kvinnor kommer Livsmedelsverket inte att säga helt nej till alkohol. Ett till två glas vin eller motsvarande en till två gånger i veckan innebär ingen hälsofara enligt förslaget.

Det nya förslaget till råd till ammande kvinnor är inte antaget ännu, utan skickas ut på remiss inom en månad.

– Utifrån den forskning som finns är vår slutsats att det inte finns några medicinska skäl att helt avstå från alkohol under amning. Den mängd som barnet kan få i sig via bröstmjölken är liten, om man dricker ett till två glas vin, säger Annica Sohlström, chef för nutritionsavdelningen vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Hon påpekar dock att det är det viktigt att föräldrarna uppmärksammas på att omsorgen om barnet kan påverkas vid alkoholkonsumtion och att de nya råden inte är en uppmaning till kvinnor att dricka alkohol under amningsperioden.

Det understryks samtidigt i pressmeddelandet att det finns inga studier som tyder på att alkohol skulle ha positiva effekter för amning. Och Livsmedelsverkets råd till gravida kvinnor att helt avstå från alkohol under graviditeten kvarstår.

I de nya råden har den vetenskapliga grund som finns värderats. Eftersom det vetenskapliga underlaget är relativt litet är det svårt att sätta en exakt nivå för hur mycket alkohol som inte är skadligt för barnet vid amning.

Folkhälsoinstitutet har inga invändningar till förslaget från Livsmedelsverket.
– De nya råden om amning och alkohol är sakligt underbyggda. Understryker att det inte är ett farmakologiskt problem, men kan oundvikligen bli en pedagogisk svårighet. Exempelvis om var gränsen mellan måttlig och omåttlig konsumtion går, och att det kan påverka föräldrars omvårdnad om barnet, säger Sven Andreasson, läkare och alkohol- och narkotikaexpert på FHI, till Drugnews.

Tema: Alkohälsa

Är alkohol nyttigt?

Forskarstudier hävdar då och då att mindre mängder alkohol kan vara nyttigt och minska risken att drabbas av en viss sjukdom.Samtidigt utpekas alkohol ligga bakom över 200 sjukdomar, tillstånd och skador (bl a cancer, mag- och leverproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, psykisk ohälsa, fosterskador, olyckor och våldsbrott).

•Européer har högst alkoholkonsumtion i världen. Bör vi verkligen av hälsoskäl dricka mer? •LÄS gärna EU-rapporten ”Alcohol in Europe, a public health perspective” (2006).

Etiketter:

Annonser