Kritik mot nya amningsråd

UPPSALA Livsmedelsverkets förslag om ändrade råd om alkohol till ammande kvinnor möter kritik. Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, tycker inte att det i dagsläget finns tillräcklig kunskap för att ta bort rekommendationen att helt avstå från alkohol under amningen.

Det är Livsmedelsverket som meddelat att de inom kort kommer att skicka ut förslag om nya råd om alkohol vid amning på remiss. Enligt de nya råden skulle kvinnor som ammar inte uppmanas att helt avstå från alkohol, utan gränsen skulle sättas vid högst ett till två glas vin en till två gånger i veckan.

Fred Nyberg, professor, i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet, säger till Upsala Nya Tidning att det saknas välkontrollerade studier inom området. Han lyfter också fram de djurförsök som visar att råttor som fått alkohol via modersmjölken var mer benägna att dricka som alkohol som vuxna.

– Såvitt jag vet saknas studier som undersöker om förekomsten av alkoholberoende hos människor i vuxen ålder skiljer sig mellan dem som ammats av mammor som druckit respektive inte druckit under amningen, säger Fred Nyberg till UNT.

Även Blåbandsrörelsen är kritisk till förslaget. Lotta Johansson – verksamhetsansvarig för rörelsens förebyggande arbete Små barn – medvetna vuxna – påpekar i en skriftlig kommentar till Drugnews att också de sociala farorna måste vägas in:
“I ett samhälle där alkoholkonsumtionen ligger på en förhållandevis hög nivå, där våra nya dryckesmönster gör att många vuxna söker hälsoargument för att legitimera sitt drickande, där riskerar de rekommenderade 1-2 glasen att snabbt bli fler“.

Etiketter:

Annonser