“Intagnas självmord bör utredas bättre“

NORRKÖPING Kriminalvården klarar inte själv att utreda självmord bland häktade och fångar. Generaldirektör Lars Nyhlén föreslår därför att en fristående kontrollinspektion bildas.

Totalt tog tolv intagna på häkten sina liv ifjol och hittills i år sex. Sveriges Radio har uppmärksammat att flera av dem skedde trots information om suicidrisk fanns, i ett fall lät personalen efter upptäckt en man hänga kvar till dess ambulanspersonal kom.

Men internutredningarna har bristerna ofta inte framgått visar SR:s Kalibers och Ekots granskning. Nu föreslår Lars Nyhlén att en fristående myndighet bör bildas då egenkontrollen inte räcker.

– Vi måste hålla rent i våra egna hus på ett sätt som alla kan lita på. Därför bör vi inte utreda våra egna tillkortakommanden, skriver han i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Denna s.k. Kriminalvårdsinspektion ska även kunna utreda schismer och brott mellan intagna eller av personal. Nyhlén anser inte att polis och åklagare idag inte tillräckligt utreder sådana anmälningar.

Justitieminister Beatrice Ask (m) säger till Ekot att hon behöver titta närmare på behov av en samlad tillsynsmyndighet och vad det är för frågor som idag inte täcks in. Brottsmisstankar inom kriminalvården ska idag utredas av polis och åklagare, även Justitieombudsmannen och justitiekanslern har den ansvar.

Etiketter:

Annonser