“Kriminalvården förhindrar självmord“

NORRKÖPING Kriminalvården lyckades ifjol förhindra 108 självmord och första kvartalet i år 27 självdestruktiva handlingar. Ingen har tagit sitt liv i häkte sedan juli ifjol, enligt en rapport från myndigheten som bemöter tidigare kritik.

“Felaktig mediebild av häktena“, hävdar rapporten som presenterades i torsdags. Inspektioner och enkäter har gjorts efter tidigare ökade antal självmord på landets häkten och några uppmärksammade fall i medierna.

Rapporten framhåller att Kriminalvården lagt ner stora resurser för att försöka förbättra de intagnas situation på landets samtliga 36 häkten. Bland annat har omkring 4000 anställda på anstalter och häkten utbildats, suicidscreening genomförs numer alltid och särskilda koordinatorer för förebyggande av självmord har anställts vid häktena i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Drygt 30-talet insatser har gjorts och de brister som upptäckts har mest handlat om dokumentation i enskilda klientfrågor, rutiner och arbetsinstruktioner.
– Vår viktigaste slutsats är att verksamheten fungerar väl, att personalen är ambitiös, professionell och har en bra attityd, säger Ninni Valentin som ingått i den arbetsgrupp som gjort inspektionerna i en kommentar.

Under perioden 1998-2008 rapporterades totalt 58 självmord på häkten och 18 på fångvårdsanstalter (varav ett fall anses oklart). Under 2007 ökade självmorden till 12 fall på häkten för att ifjol minska till fem. Och sedan juli ifjol har inget självmord hittills skett inom kriminalvården.
Personal lyckades ifjol förhindra 108 självmordsförsök och 27 första kvartalet i år.

Generaldirektör Lars Nyhlén menar att senare tids förebyggande satsningar till viss del kan vara en förklaring till färre självmord inom kriminalvården.
– För Kriminalvården är det viktigt att vi har ett stort förtroende bland allmänheten och bland de intagna och välkomnar också extern granskning, skriver han på DN Debatt.

Risken för självmordsförsök är större på häkten än i övriga samhället, menar Lars Nyhlén och anger missbruk som viktig riskfaktor för suicid. Årligen passerar nära 30 000 personer landets häkten, en majoritet har alkohol- eller narkotikaproblem.

• Fotnot: Kriminalvårdens inspektionsrapport , (125 sidor, pdf-fil). Länk till SR Kalibers prisbelönta granskning av självmord på häkten.

Etiketter:

Annonser