Frankrike höjer åldersgränser

PARIS Den franska nationalförsamlingen har röstat för att höja åldergränsen för att köpa alkohol och tobak till 18 år. Däremot röstades ett förslag om att förbjuda alkoholreklam på internet ned.

I samband med ett omfattande lagförslag om sjukvård och hälsa har det franska parlamentets andra kammare – nationalförsamlingen – röstat för flera skärpningar av alkohollagarna. Syftet är att komma till rätta med problemen med ungdomsfylleri.

Bland lagskärpningarna finns en höjd åldergräns för försäljning och servering av alkohol. Tidigare har 16-åringar kunnat köpa öl och vin, men nu höjd åldergränsen till 18 år. Även åldersgränsen för att få köpa tobak höjs till 18 år.

Nationalförsamlingen röstade också för att förbjuda erbjudanden med “open bar“, det vill säga att man får dricka hur mycket som helst till ett fast pris.

Samtidigt ställde sig nationalförsamlingen, efter en massiv lobbyverksamhet från vinindustrin, bakom att tillåta att alkohol marknadsförs på internet. Detta kritiseras folkhälsoorganisationer som menar att det skickar ett otydligt budskap till ungdomar.

Frågan om reklam på internet har tidigare inte varit reglerad i Frankrike eftersom Loi Evin, som till stor del begränsar utrymmet för alkoholreklam i Frankrike, infördes 1991, före internets genombrott.

Det blev inte heller något förbud mot försäljning av alkohol på bensinstationer. Däremot utvidgas den nuvarade tidsgräsens, så att det blir förbjudet att sälja alkohol på bensinstationer mellan klockan 18.00 och 08.00. Idag är försäljningen förbjuden mellan 22.00 och 06.00.

Innan lagen träder i kraft måste den också godkännas av den parlamentets första kammare, senaten, som kommer att rösta om förslaget den 18 mars.

Etiketter:

Annonser