”Trendigt bland unga att vara nykter”

STOCKHOLM Tonåringar dricker mindre – trots svartsprit och alkoholreklam. “Vi har tröttnat på de vuxnas supande“, säger Robert Damberg, ordförande i UNF, till Drugnews. Att det blivit trendigare att vara nykter bekräftas även i en ny studie bland gymnasieelever i Stockholms län.

Svenska tonåringar har minskat alkoholkonsumtionen de senaste sju åren. Det har blivit trendigt att vara nykter, menar Folkhälsoinstitutet .

En förklaring kan även vara att föräldrar börjat begripa att alkohol och barn inte hör ihop och därför blivit mer restriktiva med att köpa ut och bjuda unga på alkohol.

I dagarna får alla 108 000 föräldrar till barn som i år fyller 14 år skriften Tonårsparlören (ladda ner, 128 sidor) i brevlådan. Där får tonårsföräldrar ytterligare argument för att stötta den positiva utvecklingen, ju senare alkoholdebut desto lägre risk för framtida problem. Första parlören skickades ut för sju år sedan och sedan dess har attityden till alkohol blivit nyktrare, enligt Folkhälsoinstitutet.

Att unga dricker mindre märks även i en enkät bland 1911 elever i 29 gymnasieskolor i Stockholms län. Den visar att de som druckit alkohol senaste månaden minskat från 74 procent ifjol till 68 procent i år. Antalet dryckestillfällen hade också tydligt minskat under åren, särskilt bland 18-19-åriga elever.

Analyser av svaren visar att den alkohol de unga dricker kommer det mest från Systembolaget, detta indirekt genom äldre kompisar och bekanta som köper ut. Var tredje elev som fyllt 18 år hade lagligt beställt alkohol på krogen.
Men nära hälften av gymnasieeleverna hade druckit insmugglad illegal alkohol senaste året (pojkar något mer än flickor). Men även det var lägre andelar än tidigare, enligt Stad som sammanställt rapporten .

– Unga dricker mindre för att man tröttnat på vuxnas supande. Men det finns även en polarisering, fler dricker mindre, medan andra dricker mer, säger Robert Damberg, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund.
Han tror även att nya fritidssysselsättningar, exempelvis fokuskrävande tv-spel och internetaktiviter gör att fler håller sig nyktra.

Ytterligare en alkoholundersökning presenterades i måndags. Den visar att de vuxnas inställning är fortsatt alkoholliberal. Nära hälften av de tillfrågade tycker det är ok att köpa illegal alkohol och var femte uppger att de själva köpt hem sådan senaste året.
Epost-enkäten – beställd av nyhetsbrevet Alcohol Update – som Handelns utredningsinstitut, HUI, låtit göra har besvarats av 1423 svenskar i åldrarna 18–64.

Alkoholproducenterna tolkar det som att smuggling fortsätter öka av främst öl och sprit och vill se en sänkning av alkoholskatterna. Alkoholforskare på Stockholms universitet hävdar dock efter regelbundna telefonintervjuer att privatinförsel och smuggling av alkohol minskar och Systembolaget får allt fler kunder.

– Spritförsäljningen i gränsbutiker i exempelvis Tyskland planar gissningsvis ut nu, även om våra siffror inte är helt klara för fjolåret. Svagare kronkurs gör att svenskar nog inte åker iväg och handlar i utlandet såsom tidigare, säger Erika Nylander, vd för Vin och spritleverantörerna, till Drugnews.

Men skatterna behöver harmoniseras med andra EU-länder, menar hon ändå. Idag professionaliseras alkoholsmuggling och kriminaliteten befästs och får kanaler som kan föra in annat. Ungdomar kan beställa illegal alkohol med ett mobilsamtal och handla från bakluckan på en bil.
Och dessa attityder tar de med sig vidare i livet, varnar Erika Nylander på SVL som deltog i seminariet om HUI-studien.

Ungnykteristernas Robert Damberg är mer skeptisk.
– Alkoholbranschen tar varje halmstrå för att argumentera för sänkta skatter. Det är aldrig rätt att priskonkurrera med alkohol, billigare alkohol skulle bara leda till ökad konsumtion. Och alkoholen på Systemet är lika skadlig som den införda, säger han.

Etiketter:

Annonser