Polisens spaningsregister på driven

STOCKHOLM Sekretessbelagda polisuppgifter om grova brottslingar och oskyldiga anhöriga och bekanta har läckt ut och säljs i den kriminella världen. Affären väcker frågor om hur polisen sköter sina register och integritetsaspekter.

Det är registeruppgifter om ett par hundra punktmarkerade kriminella – grova narkotikabrottslingar, våldspersoner, gängmedlemmar med flera – på den så kallade nationella Alcatraz-listan och stockholmspolisens Nova-listan som kommit på driven. Spaningsuppgifter om brottslingar och deras anhöriga – bilnummer, foton, bostadsadresser, rörelsemönster – har sålts i den undre världen.

Risken finns att kriminella kan kartlägga konkurrenter och ovänner, ringa in deras svagheter och anhöriga. Men ännu har polisen inte indikationer om att någon hamnat i fara på grund av läckaget.

Hur det gått till är oklart. Länskriminalen i Stockholm och Rikskrim menar att det inte är poliser som läckt informationen, utan att det kan handla om intrång, exempelvis datahacking av listorna eller annat. Förundersökning har inletts.

Datainspektionen ser allvarligt på att uppgifter om oskyldiga kommit på driven och överväger att starta en egen utredning. Kritiska IT-experter varnar för att sådant kan hända när staten får möjlighet att lagra allt mer information om individer.

Översyn av en ny personuppgiftslag för att stärka polisens brottsbekämpning pågår på justitiedepartementet. Bland annat vill polisen få möjlighet att utöka sina register och samarbeta med andra myndigheter.

Polisen beslutade nyligen om att fortsätta med Alcatraz-projektet, vilket berörs av den nya lagen. Man vill exempelvis kunna byta mer sekretessbelagd information med Skatteverket, något som ger fler tillgång till uppgifterna.

• Stockholmspolisen måste medge att man har säkerhetsproblem efter tidigare mutskandaler om dataintrång, mutor och samarbete med brottslingar, skriver Dagens Nyheters reporter Lasse Wierup.
“Annars kan följden bli att hela Polis-Sverige drabbas, liksom bekämpningen av den grova brottsligheten i stort. Krav om skärpta sekretessregler och ökat integritetsskydd känns inte långt borta“, skriver han.

Etiketter:

Annonser