Dömd gravid smugglare fick lämna Laos

LONDON Livstidsdömda brittiskan Samantha Orobator som åkte fast i Laos för att smugglat heroin och blev gravid under häktningstiden fick i veckan återvända till hemlandet för att avtjäna straffet.

Samantha Orobator, 20 år, åkte fast på flygplatsen i Vientiane i augusti förra året efter att ha försökt smuggla 680 gram heroin till Australien. I Laos utdöms dödsstraff vid innehav av mer ön 500 gram, men ingen avrättning för ett sådant brott har skett sedan 1989.

Under tiden före rättegången i Laos blev hon i fängelset gravid och en febril diplomatisk aktivitet utlöstes, vilket utmynnade i utlämningsavtal.

Avtalet har nu resulterat i att kvinnan förts till Storbritannien för att avtjäna sitt straff i Londonfängelset Holloway där en speciell kvinnoavdelning finns för gravida. Orobator väntas föda sitt barn inom ett par veckors tid.
Hon väntas inte behöva sitta av hela tiden.

Länge misstänktes att Samantha hade utsatts för trafficking i det ökända Phonthong-fängelset. Men det framkom senare att en brittisk medfånge, dömd till livstid för innehav av metamfetamin, är fadern, rapporterar Guardian.

Brittiska myndigheter har begärt att även Watson ska få avtjäna sitt straff i Storbritannien.

Etiketter:

Annonser