Starkt ökad gränshandel ifrågasätts

STOCKHOLM Ökar eller minskar införseln av alkohol? Sprit- och Vinleverantörs-föreningen hävdar att gränsbutiker sålde över 30 procent mer sprit tredje kvartalet i år. Alkoholforskare uppger dock att införseln fortsatt minska till Sverige.

Både experter och branschen är eniga om att gränshandeln sjönk kraftigt första halvåret, delvis till följd av sämre kronkurs. Men enligt Sprit- och vinleverantörerna så har nu nedgången brutits och ökade kraftigt juli-september, + 32,4 procent jämfört med samma kvartal ifjol.

SVL hänvisar till försäljning av elva populära starkspritmärken i några gränsbutiker i Danmark och norra Tyskland som man följer. Inköpen från Finland och Baltikum är mer marginella. Man hävdar nu att gränshandeln efter en svacka från 2008 helt återhämtat sig och yrkar åter att skatteskillnaderna måste minska.

– Återigen ser vi de konkreta effekterna av att Sverige saknar en aktiv och modern alkoholpolitik. Gränshandeln styrs uteslutande av hur mycket pengar folk har i plånboken och hur stor prisskillnaden är i svenska kronor mellan gränshandelsbutikerna och priset i Sverige, säger Erika Nylander, vd på SVL , i en presskommentar.

Hon uppger även att Systembolaget inte längre tar andelar av gränshandeln. Hon hänvisar även till tullverket och ökade beslag av alkohol.

Men tullen ser inte någon kraftig ökning av gränshandeln och införsel.
– Nej, ingen stor ökning ännu. Beslag av nätsprit ökar dock, över 70 000 liter i år, och jag tror att om fortsätter kronan att stärkas, så ökar gränshandel och smuggling. För det finns en efterfrågan av billig alkohol på udda tider, säger Boo Feuk på tullkriminalen till Drugnews.

Alkoholforskarna på Stockholms universitet, Sorad, som sedan 2000 följer utvecklingen av totalkonsumtion och varifrån alkoholen kommer, är skeptiska till sprit- och vinleverantörernas slutsatser.

– Vi ser inte samma utveckling och det är svårt att kommentera “okänd statistik“. Det vore intressant att få ta del av underlaget. Exempelvis hur stora volymer det handlar om i gränsförsäljningen och hur andra spritmärken som man inte redovisar säljer, säger Mats Ramstedt på Sorad till Drugnews.

Tredje kvartalet såg alkoholforskarna en minskad privatinförsel med 20 procent, samtidigt som Systembolaget fortsatte öka sin försäljning med hela 11 procent och har stärkt sin marknadsandel senare år. Smuggling av alkohol är relativt oförändrad, man noterade dock en viss ökning av sprit och minskning av starköl senaste perioden.

Sambandet att en starkare krona kommer att öka alkoholinförseln från andra EU-länder framöver är inte solklart, enligt alkoholforskaren Mats Ramstedt.

– Det finns även andra faktorer som nog inverkar för inköpsresor, såsom bensinpriset och ändrade beteenden. Efter en uppgång då kvoterna togs bort, så slutade många resa när nyhetens behag lagt sig och källaren hemma var full av alkohol, säger Ramstedt.

• Fotnot: Drugnews har förgäves sökt Erika Nylander på SVL om varför data om gränshandel och privatinförsel är så olika. Hon har tidigare uppgett att underlaget är hemligt, delvis på grund av börsskäl.

Etiketter:

Annonser