Föräldrastöd kan halvera brottslighet

LONDON Stöd till förskolebarnens föräldrar skulle kunna förebygga och halvera framtida brottslighet, enligt en brittisk studie. 


I studien ”The Chance of a Lifetime”, publicerad av Sainsbury Centre for Mental Health, föreslås åtgärder för att förhindra negativa uppföranden och beteenden hos små barn, såsom att ljuga, inte lyda, slåss och stjäla. Kan man tidigt stävja dessa beteenden kan man också dramatiskt minska kommande kriminalitet i framtiden, rapporterar brittiska Children & Young People Now. 


Enligt studien har ett barn av 20 uppförandestörning, den allvarligaste formen av beteendeproblem. Dessa barn går senare i livet att binda till 30 procent av brottsligheten i Storbritannien, en brottslighet som kostar samhället motsvarande 275 miljarder kronor per år. Ytterligare 45 procent av barnen har mindre eller måttliga beteendeproblem. De begår hälften av alla brott till en årlig kostnad på motsvarande 450 miljarder. 


I studiens slutsats hävdas att förebyggande åtgärder kan minska framtida brott med mer än 50 procent. 


Kostnaden för brott relaterade till personer med beteendeproblem är motsvarande 750 miljarder kronor årligen. Men beteendeproblem kan förebyggas genom effektiva åtgärder i tidig ålder, enligt Sean Duggan, vd på Sainsbury Centre for Mental Health.

Han menar att föräldrastöd till förskolebarn i riskzonen är en mycket god investering. Flera olika åtgärder kan minska antisociala beteenden, bland annat hembesök, dagsjukvård och stöd i förskolan. Men även vardagsträning för barn, familjeterapi för äldre barn och mer specialiserade kliniska ingrepp. Och kompetensutveckling för såväl föräldrar som lärare.

En motsvarande amerikansk forskning har visat att kostnaderna för brott har minskat elva gånger för varje dollar som investerats i stöd.

En procent av brittiska rättsbudgeten skulle kunna finansiera ett omfattande program för upp till en tredjedel av alla barn som föds per år, enligt Sean Duggan. 


• Fotnot: Länk till studien (pdf-fil).

Etiketter:

Annonser