Brittiska chockavgifter hotar barns säkerhet

LONDON Föreningen Advokater mot barnmisshandel i Storbritannien, ACAL, varnar för att höga avgifter i de brittiska domstolarna hindrar sociala myndigheter ska kunna ta hand om barn som utsätts för vanvård.

De sociala myndigheterna är tvingade att betala för att domstolen ska ta upp ärenden. Sedan maj förra året har avgiften höjts från 150 till 4 825 pund.

Enligt rapporter från sociala myndigheter och advokater som arbetar med att hjälpa utsatta barn har antalet ansökningar till domstolarna sjunkit dramatiskt.

– Den enorma ökningen av domstolsavgiften för vårdnadstvister har haft en negativ inverkan på sociala myndigheter, med stora budgetunderskott, att kunna hjälpa barn som lider uppenbar risk att utsättas för bland annat misshandel, säger Paul Garden, ordförande för ACAL.

Nu uppmanar socialtjänstemän och advokatföreningens medlemmar myndigheterna att sänka avgiften så att inte fler skandaler liknande fallet med Baby P (som misshandlades til döds av sina vårdnadshavare trots anmälningar till socialen) ska upprepas.

Anledningen till de kraftiga höjningarna är att de brittiska domstolarna har ålagts av staten att bli självförsörjande.

Etiketter:

Annonser