Övergrepp på brittiska barn anmäls ej

LONDON Barnamord och misshandel har blivit en het fråga i Storbritannien. Enligt en rapport publicerad i medicintidskriften The Lancet har vart tionde barn i utsatts för sexuella övergrepp, men få fall rapporteras till myndigheterna. Flickor är mer utsatta än pojkar.

Enligt rapporten har 15 procent av flickorna och fem procent av pojkarna blivit utsatta för sexuella övergrepp innan de fyllt 18 år, men bara vart tionde övergrepp anmäls. Dessutom flera fall av annan misshandel.

– Men om samtliga fall anmäldes skulle myndigheterna inte klara av att ta emot dem. Budskapet vi vill få fram med denna publicering är att vi måste bli bättre på tidiga ingripanden, till exempel föräldrautbildning, säger rapportens författare professor Ruth Gilbert vid London University College till The Lancet.

Även vid skolor och kommunala läkarmottagningar är anmälningar om barnmisshandel underrepresenterade, belägger rapporten.

– Undersökningen belyser stora behov av utbildning och strategier för att tidigare upptäcka övergrepp. Samhället måste inse att barnmisshandel är vanligt förekommande och att barnläkare och socialarbetare faktiskt har en skyldighet att anmäla när de misstänker övergrepp, säger Dr. Patricia Hamilton, ordföranden i brittiska barnläkareförbundet i en kommentar till rapporten.

Flera fall av barnmisshandel har avslöjats i Storbritannien. Bara i England har 210 barn avlidit efter övergrepp under en 16-månadersperiod, enligt Ofsted , en myndighet under skolinspektionen. I augusti ifjol avled ett 17 månaders barn (“Baby P“) som misshandlats lång tid av sin mor, sin styvfar och en inneboende. Domen mot förövarna meddelas i dagarna.
Fallet har väckt starka känslor och blivit en politisk fråga om hur det kunde hända, trots 60 hembesök från socialen och flera vittnesmål om våld.

• Skolaga är numer förbjudet i Storbritannien, men det är fortfarande tillåtet med “lättare“ barnaga hemma som inte ger märken på kroppen. I Sverige är sedan 1979 uttryckligt i lag förbjudet med “kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling“ mot barn.

Etiketter:

Annonser