Heroinister smittade av mjältbrand

GLASGOW I Skottland har en heroinist avlidit och ytterligare några missbrukare smittats av mjältbrandsbakterien Bacillus Anthracis. Myndigheterna fruktar att kontaminerat heroin finns i landet och uppmanar missbrukare att uppsökas sjukhus vid infektioner.

Brittiska sjukhus uppmanas även att skyndsamt testa narkomaner som kommer in för vård. Myndigheterna fruktar att heroin kontaminerat av Anthrax finns i landet och smittskyddsteam har satts upp för att hejda ytterligare dödsfall och spåra smittkällan.

Polisen och hälsovårdande myndigheter undersöker nu om heroin blivit avsiktligt smittat eller om utblandningsmedel oavsiktligt kontaminerat. Teorier om att heroinet blivit utblandat med smittat benpulver, från slaktade djur redan i Afghanistan varifrån det mesta heroinet kommer, har förts fram.

– Jag uppmanar alla injicerande heroinmissbrukare att var extremt uppmärksamma och omedelbart söka sig till sjukhus om de märker av infektioner, säger Sayed Ahmed, konsulterande chefsläkare vid skotska hälsodepartementet, till BBC.

Alla heroinisters infektionsprover som varit under sjukhusvård eller avlidit de senaste fyra veckorna i Skottland ska nu undersökas.

Också skotska polisen uppmanar missbrukare att hjälpa till för att försöka spåra det smittade heroinpartiet.
– Vi vill spåra det aktuella partiet för att snabbt få bort det från gatorna. Vi vill inte att fler missbrukare ska bli smittade och dö av det här heroinet, säger en polistalesman.

Allmänheten uppges inte behöva oroa sig för att smittas då Anthrax är extremt ovanligt och inte smittar från människa till människa, däremot kan bakterien ibland spåras bland klövdjursbesättningar.

• Mjältbrand har ibland använts som biologiskt vapen. 2001 drabbades USA av terrorattacker då brev med mjältbrandsbakterier sändes till olika myndigheter. Fem personer avled och 22 smittades.

Etiketter:

Annonser