Heroinister avled i mjältbrand?

MALMÖ/STOCKHOLM Dog tre missbrukare i Malmö av antrax-smittat heroin? Kropparna ska obduceras och Smittskyddsinstitutet analysera proven. Polisen har gått ut med en nationell varning om risk för mjältbrand bland missbrukare efter flera dödsfall i Europa.

Lokala medier i Skåne skriver att de tre unga heroinisterna som avled i helgen kan ha smittats av antrax.
– Men vi gör inga kopplingar till dödsfallen i Malmö, utan har vidarebefordrat Europols information om att det finns heroinpartier smittat med antrax i omlopp i Europa, säger Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskrim, till Drugnews.

I en “operativ info“ varnades alla polismyndigheter, tullen och kustbevakningen om riskerna och konstaterade dödsfall runt Europa. “Skälet till smittan är troligen att heroinet har förvarats i djurkroppar som är smittade“, står det i meddelandet i måndags.

I Skottland upptäcktes fallet i december och hittills har tio missbrukare avlidit och 25 smittats av kontaminerat heroin, enligt Health Protection Scotland. Dessutom har smitta konstaterats i bland annat England och Tyskland. Frankrike gick ut med varningar till sjukvården och polisen förra månaden.

Men några smittfall har inte ännu konstaterats i Sverige.
– Vi har beredskap och ska analysera proverna från Skåne så fort vi får dem, troligen senare i veckan, säger Benjamin Edvinsson, chef för Smittskyddsinstitutets sektion för högpatogena bakterier, till Drugnews.

De döda i Malmö, en ung kvinna och man på ett behandlingshem, och en 27-åring i en bostad, uppges ha haft skum runt munnarna. De ska nu skyndsamt obduceras på Rättsmedicinalverket i Lund och prover sedan skickas till SMI.

Antrax är en bakteriespor som finns naturligt i marken och orsakar dödliga infektionssjukdomen mjältbrand som har snabbt förlopp.

Nyligen varnade polisen i Skåne även för att läkemedel innehållande Fentanyl stulits på sjukhus i Lund. Fentanyl är ett mycket starkt narkosmedel som kan överdoseras med dödlig utgång.

Etiketter:

Annonser