Heroin sprider mjältbrand i Europa

PARIS Antrax-smittat heroin sprids i Europa och Frankrikes hälsoministerium har utfärdat en nationell varning om den kontaminerade drogen. Hittills har 15 smittade missbrukare upptäckts, varav åtta har avlidit i Skottland och Tyskland. Inga fall hittills i Sverige.

Drugnews har tidigare rapporterat om heroin med bakterier krävt missbrukares liv i Skottland. Nu har det även konstaterats ett dödsfall i Tyskland orsakat av antrax, som ger sjukdomen mjältbrand som är en livsfarlig infektionssjukdom.

I Frankrike ser man allvarligt på att det smittade heroinet nu också verkar finnas i andra europeiska länder och går ut med en allvarlig varning till heroinister och sjukvården.

Smittan upptäcktes den 6 december ifjol i Skottland, där har nu sju heroinister avlidit av mjältbrand efter att ha intagit kontaminerat heroin, dessutom vårdas sju personer på sjukhus för mjältbrand. De flesta av de smittade har injicerat heroinet, men några hade också inhalerat eller rökt det.

I ett utlåtande från det franska nationella hälsodirektoratet uppges att det kontaminerade heroinet mycket väl också kan finnas i Frankrike och andra europeiska länder, rapporterar ABC News.

Antrax är en bakterie, som finns naturligt i jorden där den i sporer kan leva i åratal, och som angriper gräsätande djur. Men kan alltså även spridas till människor.
Tidigare rapporter från de skotska och brittiska hälsomyndigheterna säger att de befarar att det smittade heroinpartiet ursprungligen kommer från Afghanistan, där det oavsiktligt smittats vid utspädning av heroinet. Ofta används malda benrester från slaktade djur för utspädning av heroin.

Inga fall av smittat heroin har hittills upptäckts i Sverige.
– Nej, vi har inte fått några förfrågningar om smitta via droger, men vi följer utvecklingen noga. Vi uppmanar vården att vid misstänkta fall skicka prover till oss. Antrax är ju högprioriterat, säger Benjamin Edvinsson, chef för Smittskyddsinstitutets sektion för högpatogena bakterier, till Drugnews.

Vid spridning når antrax-bakterier blodbanan vanligen via luftvägar och lunginflammation och mjältbrand utvecklas som kan leda till döden på ett par dagar. Symptom är bland annat magsmärtor, feber, illamående och kräkningar.
Spridning via heroin är en ovanlig smittväg, men som troligen utvecklar sjukdomen ännu snabbare.

År 2001 gick Europol ut med en varning om antrax-smittat heroin efter att flera italienska heroinister avlidit av mjältbrand. I USA spreds i en terrorattack samma år antraxsporer i brev, adresserade till statliga myndigheter, fem personer dog och 22 smittades.
Inga fall av smittade missbrukare har upptäckts i Sverige, men antrax finns här. Senast spridning upptäcktes var bland kobesättningar i Halland i december 2008, enligt SMI.

• Fotnot: Mer om mjältbrand och antrax-bakterier på Smittskyddsinstitutets hemsida.

Etiketter:

Annonser