Alkohol ska serveras på drogmässa

ÖREBRO Alkohol kommer att serveras i en bar på Conventum under den stora antidrogmässan Drogfokus i oktober i Örebro. Något som nykterhetsrörelsen IOGT-NTO anser helt galet.

– Det vore absurt om en konferens om alkoholens skadeverkningar inte kunde hållas i alkoholfri miljö, säger Anna Carlstedt ordförande för IOGT-NTO till Nerikes Allehanda.

Hon uppmanar i brev till kommunpolitiker att festligheter i samband med konferensen bör vara alkoholfria. Detta då att deltagare med egna beroendeproblem kommer till konferensen.

Arrangörsgruppen har dock beslutat att det under middagen efter konferensen ska gå att köpa alkohol i konferenscentret Conventums bar.

Maria Renström på regeringens ANDT-sekretariat besvarar IOGT-NTO:s kritik:
– Vi i arrangörsgruppen har diskuterat alkoholserveringen på tre möten och valt att låta de deltagare som vill på egen bekostnad få beställa. Vi förstår IOGT-NTO:s invändningar, men vi har lite olika roller, säger hon.

För regeringen strategi gäller nolltolerans mot narkotika och doping, tobak ska helst inte användas, för alkohol gäller att minska konsumtion och skadeverkningar.
– Vi talar ju inte om ett helt alkoholfritt samhälle. Men vi ska noga utvärdera efteråt hur det fungerat och kan mycket väl tänka om inför nästa konferens i Norrköping, säger Maria Renström till Drugnews.

Drogfokus 2010 i Örebro är första nationella konferensen om ANTD-frågor efter att de mer renodlade narkotikamässorna (”Sverige mot narkotika”) lades ner ifjol. Till konferensen väntas uppåt 900 deltagare från bland annat myndigheter, frivilligrörelser, kommuner och expertorganisationer.

Etiketter:

Annonser