Nytt folk i ANT-sekretariatet

STOCKHOLM Stora personalförändringar gör i dagarna i regeringens ANT-sekretariat. Ny chef blir EU-erfarna Maria Renström (bild) som ersätter Martin Färnsten.

Martin Färnsten som i ett år har lett regeringens lilla samordningsfunktion för förebyggande strukturer om alkohol, narkotika, tobak och doping går till Allmänna arvsfonden för att leda ett ungdomsprojekt.

Vid årsskiftet slutade Carin Khakee som flyttade till Bryssel och ersätts av Karin Hjelmer. Och nyligen återkom Susanne Kuritzén från sin föräldraledighet. Den ende som blir kvar i fyrmannagruppen är nuvarande informatören Kennerth Loheim Kangevik.

Nya chefen Maria Renström – som tillträder på måndag – har lång erfarenhet av internationellt alkoholpolicyfrågor. Hon var med och lyfte frågan vid förra svenska EU-ordförandeskapet 2001 och arbetade i Luxemburg med att ta fram underlag för den alkoholstrategi som antogs i unionen för ett par år sedan.

Sedan statliga Mobilisering mot narkotika och Alkoholkommittén lades ner av borgerliga regeringen har kritik framförts att drogfrågor hamnat i bakvattnet.

• Är det därför ni byter folk i samordningssekretariatet?
– Nej, det handlar om normala personalförändringar. ANT-sekretariatet har inte samma höga profil som de tidigare kommittéerna, utan ska samordna det långsiktiga myndighetsarbetet på området, säger Ulrik Lindgren (kd), politisk sakkunnig på Socialdepartementet, till Drugnews.

– Det görs faktiskt mer på folkhälsorådet numer, inte mindre, tillägger han.

Han menar att Maria Renströms bakgrund blir till gagn under EU-ordförandeskapet då regeringen beslutat att föra fram alkoholfrågan, bland annat vid två expertmöten i unionen. Bland annat unga och alkohol, alkoholskador och införselproblematiken mellan medlemsländerna är frågor som ska dryftas.

Etiketter:

Annonser