Regeringens nya ANT-samordning klubbad

STOCKHOLM Regeringen har beslutat skapa en ny samordningsfunktion för alkohol-, narkotika-, doping- och tobaksförebyggande frågor. Ett ANT-sekretariat och en arbetsgrupp “SAMANT“ med kanslitjänstemän och en rådgivningsgrupp tar över när Alkoholkommittén och Mobilisering mot narkotika läggs ner vid årsskiftet.

Regeringen har avsatt omkring 260 miljoner kronor per år under åren 2008-2010 för insatser för att uppnå de långsiktiga målen – ett narkotikafritt och dopingfritt samhälle och minskad användning av alkohol och tobak.

Nu har regeringen beslutat hur detta arbete ska ledas fortsättningsvis när de två projekten Mobilisering mot narkotika och Alkoholkommittén läggs ner.

– Den nya organisationen skapar förutsättningar för ett arbete med alkohol-, narkotika-, dopning- och tobaksfrågorna i en permanent och hållbar struktur, säger äldre- och folkhälsominister Maria Larsson (kd) i en kommentar.

Det handlar om två samordningsfunktioner i regeringskansliet. Ett ANT-sekretariat (alkohol, narkotika, tobak) med fyra tjänstemän på Socialdepartementet som samordnar genomförande av handlingsplanerna och stimulerar arbetet på lokal och regional nivå. Det ska även fungera som sekretariat för den andra funktionen, en interdepartemental arbetsgrupp, SAMANT, där tjänstemän från olika berörda departement träffas och utbyter erfarenheter.
Genomförandet ska läggas ut mer tydligt på myndigheter som Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen och som regelbundet ska rapportera till regeringen.

Därutöver bildas ett nytt råd bestående av forskare, myndighetschefer, företrädare för Sveriges kommuner och landsting och frivillighetsorganisationer. Rådet ska mötas ett par gånger om året under ledning av Maria Larssons statssekretare Ragnwi Marcelind (kd) och fungera som rådgivare till regeringen om alkohol, narkotika, tobak och doping.

– Jag tycker det verkar bli bra med mer långsiktighet och en återgång till vår svenska myndighetstradition. Regeringen styr och leder men myndigheten får mer självständigt sköta verksamheten, säger Gunnar Ågren, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet, till Svenska Dagbladet.

Regeringens avgående nationella narkotikapolitiska samordnare Björn Fries varnade förra veckan i sin slutrapport för att drogförebyggande arbete utan en särskild samordnare kan leda till politisering och återgång till revirtänkande.
Det framgår inte av regeringens nya organisationsplan hur drogforskningens finansiering fortsättningsvis ska tryggas.

Etiketter:

Annonser