200 000 barn dör av passiv rökning

SOLNA Passiv rökning leder till att omkring 600 000 människor dör i förtid varje år, värst drabbas barn och kvinnor. Det visar en världsomspännande studie av WHO och Karolinska Institutet.

Totalt kan cirka en procent av världens dödsfall knytas till passiv rökning, varav 200 000 barn årligen – oftast till följd av föräldrars och andra anhörigas rökning. Barn i fattiga länder drabbas hårdare än i rikare delar av världen. Det är i utvecklingsländer som tobakindustrin särskilt försöker öka försäljningen.

Omkring 40 procent av alla barn och var tredje vuxen utsätts för andras rökning, enligt studien som publiceras i medicintidningen The Lancet. Hjärtinfarkt och luftvägsinfektioner står för de flesta dödsfallen runt världen, i Sverige dör cirka 400 icke-rökare årligen av hjärtinfarkt till följd av andras rökning. Ett annat stort problem är att barn drabbas av astma.

– Det är helt klart att man kan göra mycket stora hälsovinster globalt genom att minska exponeringen för andras tobaksrök, säger Mattias Öberg, vid Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet, och en av forskarna bakom studien. Han oroas även av uppgifter om att rökning ökar bland unga igen.

Lagstiftning mot rökning i offentliga miljöer skulle betydligt kunna minska dödsfall och vårdkostnader på grund av passiv rökning, menar forskarna. De uppmanar länder att följa världshälsoorganisationens rekommendationer om annonsförbud, högre tobaksskatter och information om rökningens skador – både för rökarens och omgivningens hälsa.

Sammanlagt avled 5,7 miljoner människor i tobaksrelaterade sjukdomar år 2004.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser