Färre astmabarn läggs in efter rökförbud

LONDON Barn i England andas lättare efter rökförbudet i offentliga inomhusmiljöer. Och antalet barn som läggs in på sjukhus med astmaanfall har stadigt minskat, visar en ny studie.

Rökförbudet infördes juli 2007 och redan första året antalet inlagda barn med astmaproblem med 12,7 procent. Nedgången har fortsatt varje år sedan dess, vilket kan knytas till lagändringen, visar en studie som publiceras i tidskriften Pediatrics (sammanfattning, pdf-fil), rapporterar Tobaksfakta.

6 802 färre barn lades in på sjukhus på grund av astmaproblem de tre första åren efter lagskärpningen. Det visar en analys av forskare vid Imperial College i London som gått igenom statistik för inläggningar från 2002 till 2010 för alla barn under 15 år utifrån offentlig hälso- och sjukvård, National Health Service (NHS).

Omkring ett av elva engelska barn har astma. Före rökförbudet ökade sjukhusinläggningar varje år ett par procent, men vände alltså sedan neråt. Den positiva förändringen märks i alla åldrar, samhällsklasser och både i städer och landsbygd. Även inläggningar på grund av hjärt- och kärlproblem har minskat.

– Våra resultat är goda nyheter för England och borde uppmuntra länder där rökning på offentlig plats fortfarande är tillåten till att införa liknande lagstiftning, säger Christopher Millet, som lett studien, till tidningen The Telegraph.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser