Skärpt kontroll av äldres mediciner

STOCKHOLM Tiotusentals patienter blir sjuka årligen till följd av biverkningar av mediciner. Men kunskapen inom sjukvården om problemet är skral. Nu införs krav på läkemedelsgenomgångar för äldre personer i hela vårdkedjan.

Läkmedel används alltmer, särskilt bland äldre personer, som ibland mixar många olika. Dessa bidrar ofta till att lindra besvär och stärka livskvalitet.

Men samtidigt har läkemedelsrelaterade problem och kostnader ökat. Många tar flera sorter som interagerar och får biverkningar vilket leder till att tiotusentals svenskar blir sjuka av pillren. Idag har läkemedel blivit enskilt vanligast orsaken till inläggning på sjukhus.

Radioprogrammet Kaliber kontaktade 50 akutsjukhus runt landet– få av de 40 som besvarade en enkät visst hur många som lagts in på grund av felaktig medicinering. Uppföljning och utvärdering av de läkemedel som förskrivs brister också ofta i vårdkedjan, enligt enkäten.

Enligt en metodik som tagits fram av Lunds universitetssjukhus visar en studie av patienter som kom till sjukhus att listan att det var i snitt nära två fel per patient i de listor över läkemedel de hade. Felaktiga doser, mediciner som förstärker eller motverkar varandra med mera hittades ofta, vilket för att förskrivningen och behandling nu alltmer avstäms.

Och efter larmen så skärper Socialstyrelsen från nästa år reglerna för läkemedelsförskrivningen för äldre patienter i hela vården.

– Vårdgivaren måste ha ett system där de här personerna som är 75 år eller äldre och har mer än fem läkemedel, att man gör läkemedelsavstämningar, vid nybesök, vid inskrivning på sjukhus, när man kommer in i hemsjukvården eller äldreomsorgen, säger Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen, till Sveriges Radio.

Etiketter:

Annonser