“Bjud inte ditt barn på alkohol“

STOCKHOLM Nu inleds kampanjen Tänk Om, för att stötta föräldrar att sätta tydliga gränser om alkohol. Det är en myt att föräldrar kan hjälpa sina barn till ett sundare drickande genom att bjuda dem på alkohol, skriver några debattörer och beslutsfattare.

Enligt en ny Sifo-enkät tror 37 procent av tonårsföräldrar att deras barns drickande inte påverkas av att de bjuder på alkohol hemma.

“Forskningen visar tvärtom att tonåringar som bjuds på eller förses med alkohol av sina föräldrar dricker mer än andra ungdomar även utanför hemmet“, skriver ansvarig minister Maria Larsson, Anna Carlstedt, IOGT-NTO, rikspolischef Bengt Svenson, Sara Wamala, Folkhälsoinstitutet och Magdalena Gerger, vd Systembolaget, i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Det gäller även tonåringar som har föräldrar som inte tydligt markerar nej till alkohol före 18 års ålder.

Snart stundar Valborg, skolavslutningar och festivaler – tillfällen för fest, men där även många unga lockas att göra sin alkoholdebut och hamna i fylla, bråk och olyckor. Därför har gemensamma initiativet TÄNK OM inletts för att hjälpa tonårsföräldrar att hjälpa sina barn att undvika alkoholrelaterade problem. En föräldrahandbok (Tonårsparlören) skickas i dagarna ut till drygt 90 000 hushåll.

Det är viktigt att vuxenvärlden står enad kring tydliga gränser om alkohol och tonåringar. Samhälle, skola och föreningsliv har stort ansvar, enligt artikelförfattarna.

“Men nyckelrollen spelas av föräldrarna. De har störst möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster genom att visa att det inte är okej att dricka förrän man är vuxen“, avslutas artikeln.

• Fotnot: Kampanjen “Tänk Om“ är ett samarbete mellan Folkhälsoinstitutet, Systembolaget, polisen och IOGT-NTO.

Etiketter:

Annonser