Alkohol onödigt i jul anser varannan

STOCKHOLM Alltfler ifrågasätter alkohol på julbordet. Nära hälften i en undersökning tycker alkohol är oviktigt, särskilt yngre önskar en helt Vit jul.

En fjärdedel anser att alkohol är viktig del av julfirandet. Det visar en telefonenkät med cirka 1 000 personer gjord av YouGov på uppdrag av IOGT-NTO-rörelsen. Rörelsen uppmanar i en kampanj julfirare att ta ställning för alla barns rätt till en vit jul med nyktra vuxna.

– Uppenbarligen är alkoholen inte en självskriven del i julfirandet, många upplever den till och med som onödig, säger Linda Engström, förbundsordförande Ungdomens nykterhetsförbund.

Hon tycker inte det är förvånande att det är just unga som önskar att julen firas med alkoholfritt i glasen. Det är de som får ta konsekvenserna för vuxnas drickande.

Vit Jul-kampanjen lyfter särskilt fram barnens situation och behov i relation till vuxnas alkoholkonsumtion. Barn berättar på en särskild berättarvägg om att även vuxna som dricker mindre mängder alkohol kan leda till obehag och negativa konsekvenser.

Privatpersoner, politiker och kändisar uppmanas ta ställning för en Vit jul och lova att inte dricka något starkare än lättöl under juldagarna, 24-26 december. Drygt 5 300 hade tagit ställning i torsdags eftermiddags med sina namn, kampanjen stöds av över 80 700 på Facebook.

Etiketter:

Annonser