Brittisk gränskontroll missar mycket

LONDON Brittiska myndigheter har lagt över 5 miljarder kronor på ett nytt datoriserat gränsövervakningssystem. Men en inspektion visar att det inte klarat kraven – bland annat har över 649 000 olästa anmälningar om narkotika- och tobakssmuggling raderats.

Det är inte bara svenska myndigheter som har problem med dataövervakning och register.

Brittiska inrikesministeriets flaggskepp “e-borders“ som skulle skärpa gränskontrollen mot exempelvis terrormisstänkta, kriminella och smugglare har utvecklats i över tio år för mångmiljarder.

Men en granskning av “e-borders“ som lämnades i veckan visar på flera svagheter.
• endast cirka 65 procent av in- och utresor täcks av programmet.
• det klarar inte av kontrollera tåg- och fartygstrafiken.
• bara flygplatsen Heathrow klarar förhandssålla och hindra stoppa personer som utvisats att återvända.
• 649 331 varningar om misstänkt smuggling av tobak och narkotika under tio månader raderades i systemet utan att undersökas vidare.

Det berodde delvis på kapacitetsproblem i en datacentral som varje dag får information om 15-20 miljoner passagerare.

– Detta är oacceptabelt. Inrikesdepartementet bör nu tydlig klargöra vad syftet med “e-borders“-programmet är och inför den nya upphandlingen vara transparant om vad och när det ska levereras, säger John Vine, utredare och sjöinspektör på Border and Immigration, i en sammanfattning.

Han tillägger dock att datasystemet även resulterat i att polisen kunnat gripa flera tusen personer som misstänkts för olika brott.

John Vine lämnar i rapporten till inrikesministeriet 13 rekommendationer för att förbättra “e-border“-programmet. Men inrikesminister Theresa May har sekretessbelagt några av dessa med hänvisning till att de kan skada rikets säkerhet om de kommer ut, rapporterar The Guardian.

• Storbritannien har valt att stå utanför Schengensamarbetet i EU och har möjlighet till egen utökad kontroll av resenärer inom unionen.

Etiketter:

Annonser