Berusad pilot stoppad på Arlanda

(Drugnews/SL)
STOCKHOLM En alkoholpåverkad pilot stoppades i lördags av polis på Arlanda strax före på en flygning av ett British Airways-plan till London. Nu önskar Luftfartsinspektionen få göra oannonserade fyllerikontroller.

Arlandapolisen tillkallades till den aktuella flygterminalen i lördags sedan en flygkapten gett ett berusat intryck strax före en flygning av en Airbus med 79 passagerare. Ett blås-alkotest visade att så var fallet och en förundersökning inleddes om misstänkt brott mot luftfartslagen.
British Airways fick kalla in nya piloter för flygningen till Heathrow som försenades tre timmar. Flygbolaget ser allvarligt på händelsen och har avstängt piloten tills vidare.

Det är inte första gången flygbolaget har fylleriproblem. För ett par år sedan stängdes 11 piloter och tre kabinanställda av efter misstankar om att ha varit fulla på jobbet. En TV-dokumentär om bolaget visade hur en pilot drack 20 glas vin några timmar före en flygning mellan Spanien och Storbritannien.
Nyligen larmade uppmärksam markpersonal i Helsingfors om två misstänkt berusade Lufthansa-piloter strax före de skulle lyfta med 112 passagerare ombord. Polis gick ombord och s grep piloterna.

Kontroller av piloter i Sverige kan idag bara göras om kollegor i besättningen slår larm. Men luftfartsinspektionen vill ha en annan ordning.
“Vi vill få samma möjligheter som trafikpolisen och kunna göra razzior“, säger Bo Eckerbert, ansvarig för regler och säkerhet, till Expressen.

• Svenska regler är restriktiva. Piloten får inte ha över 0,2 promille alkohol åtta timmar före en flygning. Gränsen är en överenskommelse i Europa, men är inte tvingande, utan bestäms av varje land. Säkerhetsmedvetandet är högt bland de drygt 3 000 svenska piloterna. Enligt Luftfartsinspektionen upptäcks ungefär en pilot om året som har druckit alkohol före arbetspass.

Läs mer i Drugnews:
Pilotprotest: “sprit ombord hotar säkerheten“
Fulla piloter i luften ledde till alkoholtester
Luftfartsverket drogtestar anställda

Etiketter:

Annonser