“Skärp drogkontroll av flygpersonal“

STOCKHOLM Riksdagens trafikutskott uppmanar i ett så kallat tillkännagivande regeringen att lägga förslag om ett system som garanterar att flygbesättningar uppfyller kraven på nykterhet och drogfrihet.

Det är moderaterna Jan-Evert Rådhström och Elizabeth Nyström som i en motion uppmärksammat att polisen inte får göra stickprov på flygplanens kabinpersonal. Däremot har polisen den rätten vad gäller lokförare och bilförare.

Bestämmelserna som reglerar hur flygpersonal får dricka alkohol är omfattande. Det är till exempel förbjudet att dricka alkohol åtta timmar eller senare före en flygning. Under tiden mellan 24 och åtta timmar före flygning ska stor försiktighet med alkohol iakttas. En pilot ska enligt de svenska reglerna kunna köra bil åtta timmar före flygning, utan att bryta mot svensk trafiklagstiftning.

Idag bygger kontrollen av nykterheten hos flygbesättningarna på att de som finns runt piloterna ska uppmärksamma om någon verkar onykter och då tillkalla polis för att genomföra en nykterhetskontroll.

Trafikutskottet tar inte direkt ställning till om polisen ska få rätt att göra stickprovundersökningar av flygpersonalens nykterhet. Men utskottet tillstyrker Rådhströms och Nyströms motioner delvis genom att uppmana regeringen att komma med förslag som ska säkerställa att flygbesättningarna uppfyller kraven nykterhet.

Etiketter:

Annonser