Förslag kommer om flygfylleri

STOCKHOLM Infrastrukturminister Ulrica Messing anser att det är viktigt att piloter och annan personal inom flyget är nykter och tänker lägga fram förslag för att garantera att så är fallet. Men hon ger inget tydligt besked om att regeringen tänker förslå att det ska vara möjligt med stickprovskontroller för att testa flygpersonalens nykterhet.

Det är Jan-Evert Rådhström , moderat riksdagsledamot, som frågat om det kommer att bli möjligt för polisen att genomföra stickprovskontroller på flygpersonal för att kontrollera nykterheten. I dag får polisen kontrollera nykterheten hos en pilot endast om de misstänker att personen är påverkad.

I sitt svar skriver Ulrica Messing att hon anser att det är angeläget att ”säkerställa att personal inom luftfarten är drogfri”. Hon hänvisar till utredningen ”Ny luftfartslag” som 1999 lade förslag om att det skulle införas promillegränser för flygpersonal motsvarande dem som finns för trafiken och att det skulle vara med slumpvisa nykterhetstester av flygpersonal.

Enligt Ulrica Messing bereds frågan inom regeringskansliet och hon tänker återkomma med förslag till riksdagen.

Tema: Rattfylleri

Påverkad…

… i trafiken95-ratt3.jpg

År 2018 omkom totalt 325 personer i vägtrafiken i Sverige. Enligt Trafikverket omkom 23 procent av dem (75 personer) i en alkohol- eller drogrelaterad olycka. I genomsnitt är var femhundrade bilist rattonykter, cirka 0,2 procent av förare i trafiken.

Polisens nykterhetskontroller har minskat under senare år. Fler som upptäcks idag är påverkade av narkotika än av alkohol. Under 2018 polisanmäldes cirka 25 900 rattfylleribrott (14 300 gällde narkotika), en ökning med 3 procent.
Elsparkcyklar blir allt vanligare i trafiken, med ökad antal olyckor, men omfattas inte ännu av trafiknykterhetsregler.
• Källor: Trafikverket, Brå och MHF.

Läs mer

Etiketter:

Annonser