Ung Vänster säger nej till sprutbyten

STRÖMSUND Ung Vänster antog på sin extrainsatta kongress i Strömsund i påskhelgen ett längre drogpolitiskt uttalande. Förbundet ser med oro på att alkoholkonsumtionen ökar bland unga, att cannabis allt oftare beskrivs som ofarlig drog och avvisar fria sprutor till narkomaner.

Vänsterpartiets ungdomsförbund anser inte att det finns vetenskapligt stöd för att sprututbytesverksamhet leder till minskad smittspridning av exempelvis hiv och hepatit, eller förbättrad samhällskontakt för missbrukarna.
Man ser utdelning av sprutor, sprutrum och andra s.k. skadebegränsande åtgärder som att fokus håller på att flyttas bort från ambitionen om ett narkotikafritt samhälle.
“Harm reduction är och förblir ett steg för legalisering“, står det i Ung Vänsters uttalande.

Kongressen menar också att utökad behandling av narkomaner med ersättningsmedlen metadon och subutex är problematisk. Och att det finns en risk att socialpolitiska insatser krymper till förmån för en massiv överslussning till metadonprogram.
Det måste fortsatt vara en restriktiv och medicinsk bedömning som ligger till grund för metadonförskrivning, menar Ung Vänster.

Förbundet kräver även ökande insatser på alkoholområdet för att förhindra att unga fastnar i missbruk:
“Problemet med den svenska alkoholpolitiken de senaste åren, är att man inte fört någon alkoholpolitik alls. Man har gett efter på krav från alkoholindustrin om sänkta skatter och ökade öppettider och har därigenom bidragit till att öka alkoholkonsumtionen, och ökat antalet ungdomar som drabbas av alkoholism och alkoholskador.“

Ung Vänsters extratillsatta kongressen 9-10 april – som påskyndats efter påståenden om sexuella trakasserier mot medlemmar och fraktionsbildningar – antog även ett organisatoriskt strategidokument och valde ny förbundsledning. Till ny ordförande utsågs 23-åriga Tove Fraurud från Akalla utanför Stockholm.

Etiketter:

Annonser