Stockholms kommunstyrelse säger ja till sprututbyte

STOCKHOLM Ja till fria sprutor för narkotikamissbrukare. Det säger kommunstyrelsen i Stockholm, endast moderaterna röstade emot remissförslaget. “Ett svek mot missbrukarna“, säger oppositionsborgarrådet Kristina Axén Olin (m) till Drugnews.

Förutom att sprututbyte ger felaktiga signaler anser hon att det inte finns vetenskapligt stöd för att det har någon positiv effekt. Utvärdering av sprutförsöken som pågått i Malmö/Lund sedan slutet av 1980-talet har inte entydigt visat att verksamheten minskat spridning av exempelvis hiv och hepatit. Däremot är de en viktig kontaktyta med en utsatt grupp.

Låg smittspridning har även bl a Göteborg, utan sprututdelning.
– Och minst lika goda kontakter med missbrukare får vi vid de projekt med exempelvis tand- och fotvård för hemlösa som vi startat i Stockholm, säger Kristina Axén Olin.

Det kontroversiella förslaget från socialdepartementet om att öppna för sprututbyten i hela landet är nu ute i en andra remissomgång. I höst väntas frågan avgöras i riksdagen. Partierna är splittrade i frågan, bara moderaterna är helt emot.

Etiketter:

Annonser